2018: Évösszegző

Élet röviden:

A 2018-as év elég vegyesre sikeredett. Annak ellenére, hogy életem nagy, szép és jelentősségteljes pillanatai is erre az évre estek, valahogy a sors úgy érezte, kompenzálnia kell, hogy ne billenjen túlságosan jó irányba a mérleg.

Februárban civilben férjhez mentem, nem volt fehér ruha, nagy vendégsereg meg dinom-dánom, csak szülők meg a tanúk, és az esemény után a kedvenc kínai éttermünkben ettünk. Márciusban elköltöztünk a miniatűr, nettó 18 m2 lakásunkból egy élhető méretű két szobásba, ahol már van annyi egyenes falfelület, hogy lehet könyvespolcunk. Alig melegedtünk meg, pár héten belül betörtek, elvitték a férjem laptopját, pénzt, meg a frissen beszerzett, a templomi esküvőre tartogatott, jegygyűrűket. Csodás élmény volt rendőri helyszínelésre hazajönni, főleg, hogy nekem másfél héttel előtte lopták el a telefonom. Áprilisban Koppenhágában jártunk, ami csodás kirándulás volt, teljesen beleszerettem a városba, a tisztaságába és a nyugalmába, bármikor szívesen visszamennék. Június vége: túléltem egy évet a francia közoktatásban! Nem mondom, hogy nem pattant el pár idegszálam menet közben, de tudjuk, ami nem öl meg, az megerősít. Elkezdtem felnőtteknek angolt oktatni szombati tanfolyamok keretében, nagyon élvezem. Júliusban itthoni kerti party jegyében is megünnepeltük összetartozásunk, jó volt látni régi ismerősöket és barátokat. Sajnos az összejövetel előtt pár nappal meghalt a nagymamám, másfél évvel nagypapám után, így már egy nagyszülőm sem maradt. Augusztusban megtartottuk a templomi esküvőt, lakodalmat, retyerutyát, minden remekül sikerüt, a csodálatos rokonságnak hála egy fikarcnyi stressz sem volt, és azt kell mondjam, nagyon pöpec kis ünnepséget hoztunk össze, amiről még hetekkelm sőt hónapokkal később is örömmel beszéltünk. Nagyon hálás vagyok a férjem családjának, örülök, hogy hozzájuk tartozhatok 🙂

Szeptember: újabb év a francia közoktatásban, de már közben igyekszem melléktevékenységeket kialakítani, hogy egyszer majd lepattanhassak más, kevésbé keserédes vadászmezőkre. Férjemnek is ellopják a telefonját. Őszi szünet: nászút, New York, New York! Egyre több jófej magántanítványom van, a felnőttoktatás is állandó és visszatérő jellegűvé kezd válni, olyan íróknak is fordítok angolra, akiknek a munkáját szeretem és tisztelem, ezért a fordítás nem csak munka, hanem megtiszteltetés is. Három éve vagyok Franciaországban, idén éreztem először azt, hogy a férjem barátai az én barátaim is, szereztem egy barátnőt a munkahelyemen, a mellékállásaim nagyon sok örömet okoznak, kezdem megtalálni a helyem. Áprilisban vettem egy edzőtermi bérletet, és azóta rendszeresen járok taposni. Augusztus óta igyekszünk tudatosabban környezetkímélőbben élni, a lakásunkat sokkal jobban rendben és tisztán tartjuk.

Ja, kegyelemdöfésként múlt héten meghalt a laptopom, nem lehetett feltámasztani, de legalább a merevlemez (ezzel együtt az összes befejezetlen novellám, regényem, a.k.a az életművem) megmenthető volt. Azt a dealt kötöttem a felsőbb hatalmakkal, hogyha ezek megmenekülnek, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy befejezzem őket, szóval ez a 2019-es projekt.

Tényleg jó sok minden történt, és mint a mellékelt ábra mutatja eléggé érzelmi hullámvasút volt. De nem azért vagyunk itt, hogy a magánéletem eseményeit latolgassuk, beszéljünk az írásról!

 

Blog:

Harmadik éve írom ezt a blogot (pont azelőtt kezdtem, hogy kiköltöztem volna), de ebben az évben voltam a legaktívabb.

Ötven bejegyzést írtam magyarul (jelen bejegyzés az ötvenegyedik), angolul pedig tizennyolcat.

Angolul főleg megjelenésekről számoltam be, írós körblogoláson vettem részt (#authortoolboxbloghop), de ebből egy idő után kikoptam. Párszor benne voltam a negyedévente megrendezett Story Time Bloghopban, jelentettem meg interjúkat angol szerzőkkel, illetve elkezdtem végtelenbe nyúló úti beszámolóm New Yorkról.

Az ötvenegy magyar bejegyzésre elég büszke vagyok, átlagolva ez olyan, mintha minden héten írtam volna valamit. Januárban indítottuk az Írók Egymás Között írós körblogolást Ladányi Klárival és Szaszkó Gabival, ehhez később Krausz Emma is csatlakozott. December kivételével minden hónapban írtunk valamiről, és terveink szerint jövőre is folytatjuk.

Júniusban elkezdtem egy új interjúsorozatot Szimplán Mesés!, melyben olyan írókkal, mesélőkkel, művészekkel beszélgetek, akik (magyar) népmesékből, legendákból, stb inspirálódnak. Nagyon szeretem ezt a sorozatot, addig fogom fojtani, amíg akad ember, akit kérdezhetek 😀

Idén alakult a N.A.S.I (Nők a spekulatív irodalomban) Fb csoport, ahol egy több hónapos körblogolás keretében pár taggal meginterjúvoltuk egymást. Ez is egy visszatérő rovata volt a blognak.

Nyáron nagy erőkkel vetettem bele magam az Osztrigám a Nagy Világ utazós interjú sorozatba, ez jelenleg szünetel, de amint összekapom magam, és találok meginterjúvolható embereket, visszatérek.

Novemberben kezdtem a Zöldülő sorozatot, ami azt hiszem, a blog egyik legsikeresebb rovata lett. Ebben a környezettudatos, hulladékmentességre törekvő életvitelről írok. Jövőre ez a rovat is folytatódik, ami biztos, hogy lesznek interjúk és további hasznos tanácsok.

Írás:

Az év elején még vezettem táblázatot arról, hogy mit írtam és mennyit, ez persze idővel elsikkadt. Jövőre megpróbálom feléleszteni. A különböző pályázatokra, felhívásokra beküldött műveimet, viszont 5 éve vezetem Excel táblába, illetve mostmár Google Sheetbe.

Idén 88 alkalommal küldtem be valamilyen művet pályázatokra. Néha ugyanazzal a művel több helyre is pályáztam, máskor ugyanarra a helyre küldtem több művet. A tervszámom amúgy az évi 100 beküldés, ezt eddig egyszer sikerült megugranom. 2013 óta vezetem Excel táblába az ilyen jellegű működésem, amióta angolul is pályázom (elmondhatatlanul több a pályázat). Régen más rendszerben vezettem a dolgokat, nem nyitottam új sort minden beküldéshez, hanem a mű sorában vezetem a többszöri beküldéseket, idén minden beküldés új sor.

2015: 63

2016: 73

2017: 128 !!!

2018: 88

A listámban az első elfogadott mű a Midnight című flash fiction novella volt, ami az Enchanted Conversation oldalán jelent meg, az utolsó megjelenés a cikkírás pillanatában a Porcelánszív Irodalmi Folyoirat karácsonyi antológiájában megjelent verseim és novellám.

A 88 beküldött műből 28 jelent meg vagy vár publikációra, ezekből 17 angol 11 magyar. A maradék 60-ból még egy jó 20 vár döntésre.

A 88-ból 47 angol nyelvű pályázat 41 magyar (hozzá kell tenni, hogy a magyar beküldésekbe erősen beleszámít, hogy a Porcelánszív Karácsonyi antológiájába 18 művet küldtem, amúgy egyértelműen az angol beküldések felé billene a mérleg.)

Pályázati helyezések/ büszkeségek:

Az űr csendje című versem volt a The Black Aether véradásra buzdító kampányának “poszterarca.”

5 angol nyelvű novellámból lett podcast.

A The Journey of the Koi c. novellám, megjelenik a Paris Lit Up 6-ban, ez egy nyomtatott kiadvány.

A vörös karnevál c. versem bekerült a Pickman öröksége pályázat nyertesei közé

Talán a legfontosabb: A Death’s Daughter c. novellám a Selcouth Station pályázatán a négy nyertes egyike. Egyébként ezt a művet beküldtem egy másikra helyre is idén, ott nem került be, választ sem kapott, de nem is baj, mert így külön kis chapbookban jelenik meg várhatóan jövő Valentin napra. ( A chapbook az ilyen kis önálló füzetkét jelent) Juhuhú!

Ééés idén sem fejeztem be egy regényt sem! Oh yeah! Hiába van megannyi novellám és megjelenésem, úgy érzem, amíg egy regényt nem hozok tető alá nem fognak komolyan venni… Na de ez az 2019-es év projektje most már aztán tényleg. Először egy kisregényt szeretnék befejezni, ez viszonylag új, szóval még nem adódott alkalmam abbahagyni és elfelejteni, igyekszem bökdösni magam vele. Ez egy Pöttöm Panna- Frankenstein mash-up némi steampunk esztétikával fűszerezve. A munkacíme “The flight of mechanical swallows” és a Dreamless c. regényem világában játszódik. Az motivál, hogy tudok egy kisregény pályázatot, ahol még esélye is lenne megjelenni, szóval böködöm magam, és nem adom fel. A fordítások amúgy nagyon sokat segítettek abban, hogy ne ijedjek meg hosszabb, szinte végtelennek tűnő szövegektől.

Fordítások

Regények:

Szaszkó Gabriella: Maradj Velem

Donászi Franciska: The City and the Girl: a Journal of My Adventures in Budapest  Author Bio and Sample Chapters

Veréb Emese: Segítség, már megint egy gyökérrel járok

Novellák:

Gaura Ágnes: “Angyal”

Pusztai Andrea: “Az ajtó”  “The Door” – 600 Second Saga

Pusztai Andrea: “Fekete medúzák” “Black medusae”

Továbbá lektoráltam két angol nyelvű regényt és egy jó adag angol nyelvű tudományos cikket.

Versek (angolról magyarra)

Ashley Dioses válogatott versek (Rémség, Démonimádat, A szerető boszorkája, Pokolra szállt királynő)

Ashley Dioses válogatott versek 2. (Nyarlathotep, Ó jöjj, Tűzlidérc, Erdei lak, A vérszirén barlangja)

KA Opperman versek ( Halloween közeleg, Vér és szépség, Báthory, A grófnő portréja)

Szerkesztés

Továbbra is a The Black Aether fordítóboszorkánya vagyok

Illetve a Fantasia Divinity Magazine and Publishingnál szerkesztettem a Midnight Masquerade és Out of your shadow antológiákat, illetve vendégszerkesztője vagyok az Enchanted Gardens and Of Kamis and Yokai c. elvarázsolt kertekről és japán mitológiáról szóló antológiáknak.

 

Olvasás

Idén eddig 75 könyvet olvastam el (még a karácsonyi hajrá nem számítódott bele). Egyik kedvencem Joanne Harris A Pocketful of Crows c. varázslatos kisregénye volt, amit az írónő tolmácsolásában hallgattam meg. Nagyon Fanni-kompatibilis regény, sokat adnék, ha én fordíthatnám magyarra. Végigolvastam újra az egész Sandman-sagát, ami egy semmihez sem hasonlítható csoda, meghallgattam Zafóntól a The Shadow of the windet, ami jó hosszú volt, és elég lassan indult be, de a végére nagyon megszerettem.

To sum up,

Azt hiszem ennyi.Talán elkönyvelhetem, hogy 2018-ban sem unatkoztam. Bár én még mindig úgy érzem, hogy hiába a rengeteg munkám a létezésemről nem igen tudnak a magyar írói / olvasói világ, ez talán kezd megváltozni, legalábbis többször news item voltam a Spekulatív Zóna heti hírösszegzőjében. Remélem, jövőre magamat is meggyőzöm, hogy létezem 😀 Az év elejére már több megjelenés is be van tárazva, arról nem is beszélve, hogy a laptoptalanság annyira frusztrál, hogy iszonyatosan nagy írhatnékom támad.

Boldog, békés karácsonyt nektek és jövőre is tartsatok velem. 2019-ben meghódítom a világot! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.