Interjú: Világok Lángja

1. Honnan jött az ötlet, hogy gyertyakészítésbe kezdj, és hogy ezt a könyvek világával kombináld?

Először a bookstagrammerként cseppentem bele a könyves közösségbe és magyarként irigykedve figyeltem, ahogy a nemzetközi követettjeim mindenféle könyves gyönyörűségeket vonultatnak fel a képeiken a könyvek mellett. Gyertyák, szappanok, könyvtokok, printek… Szomorúan vettem tudomásul, hogy kis hazánkban még nincsenek ilyen termékek és külföldről rendelve horror lenne a szállítás.

Leginkább a gyertyák vonzottak, mert iszonyú nagy gyertyamániás voltam már akkor is, viszont készíteni még sosem készítettem. De egyre többet játszottam a gondolattal és végül egy rövid kísérletezős időszak után úgy döntöttem, hogy belevágok a vállalkozásba.

Jómagam is nagy rajongója vagyok a Világok Lángja gyertyáknak, íme a kis gyűjteményem 🙂 (Ami azóta persze újabb szerzeményekkel gyarapodott)

2.Tanultad valahol a gyertyakészítést? Te készíted a címkéket is?

Rengeteg fórumot és cikket elolvastam a témáról, kizárólag a netről tanultam meg az alapokat. Az elején mindenféle hibát elkövettem természetesen, sokszor ütköztem olyan problémákba, amiről sehol sem találtam anyagot. Sok mindenre magamtól jöttem rá és tapasztaltam ki, ahogy mindig találtam egy jobb és még jobb megoldást a problémákra.

Én készítem a címkéket is, képeket szerkeszteni mindig is imádtam. Kb. egy évvel ezelőtt egy digitális rajztáblát is beszereztem, így a címkéken sokszor már saját anyag is visszaköszön, nem csak szerkesztett.

3. Honnan merítesz ihletet?

Az induláskor még csak olyan könyvekhez készítettem gyertyákat, amiket magam is ismertem és szerettem, így ez nem volt nehéz feladat, mert mindig eszembe jutottak újabb és újabb ötletek olvasás közben. Amióta népszerűbb lett az oldal és egyre többféle műfajjal kapcsolatban érkeznek kérések, azóta kicsit nehezebb helyzetben vagyok. Ilyenkor külső segítséget is igénybe szoktam venni (barátok megkérdezése).

4. Milyen formában érkeznek hozzád maguk az illatösszetevők? Mesélnél egy kicsit magának a gyertyaalkotásnak a műhelytitkairól?

Az illatok folyékony, egészen pontosan olaj formájában érkeznek hozzám. Jelenleg öt illatanyag beszállítóval tartom a kapcsolatot és tőlük válogatom össze, amiket használok. Már ez is egy nehézkes folyamat volt, mire kialakult, ugyanis míg az egyiknél pl. a csokoládé illat isteni, a másiknál szörnyű olcsó tortabevonó szaga volt. Rengeteg energia és pénz volt kitapasztalni, hogy mit honnan érdemes beszerezni.

A készítés folyamata körülbelül így tevődik össze: Egy nagy, 11 literes csapos tartályban szoktam melegíteni a viaszt (ezt apukám készítette nekem 😊).Amíg melegszik, felkanócozom az üvegeket és előkészítem az illatokat. Egy fajta gyertyából mostanában 4-5 darabot szoktam önteni egyszerre. Ékszermérlegen mérem ki a viasz és illat megfelelő arányát, majd ha eléri az öntési hőmérsékletet az üvegekbe töltöm. Öntés után optimális esetben 2-3 napig szoktam őket pihentetni egy megfelelő hőmérsékletű helyiségben. Ezután hőlégfúvóval meg szoktam fújni a tetejüket, hogy szép egyenletesek legyenek és jöhet a címkézés, majd a csomagolás!

Az egész folyamat alatt hangoskönyvet szoktam hallgatni, hogy közben az olvasmányaimmal is haladjak. 🙂

5. Tudom, nehéz a választás, de melyik a kedvenc fandomod? Melyikhez a legnagyobb kihívás illatokat készíteni?

Igazából nem is nehéz, mert szerintem sosem lesz semmi, ami számomra le tudná körözni a Harry Pottert. 🙂 Harryékkel szerettem meg olvasni kicsiként és azóta is rendszeresen 1-2 évente újraolvasom a sorozatot. Nem lehet megunni. 🙂 A HP végtelen inspiráció forrás is gyertya szempontból, legalább 100 féle gyertyát tudnék készíteni a sorozatból.

A legnehezebbek természetesen azok a fandomok, amelyeket nem ismerek, nem olvastam még az univerzumból egy könyvet sem, és nem is tervezem. Van, hogy azért napolom egy-egy könyvhöz a gyertya készítését, mert várólistás a kötet és szeretném elolvasni, hogy kellő rálátásom legyen a témára a tervezésnél. Viszont nyilván vannak olyan sorozatok, amik engem személyesen nem túlzottan érdekelnek, viszont nagyon népszerűek és sokan szeretnének belőle gyertyát. Na ilyenkor vagyok nehéz helyzetben.

6. Megkeresésre is készítesz gyertyákat. Melyik volt a legizgalmasabb megbízásod? Mi lenne számodra az álommegbízás?

Nagyon megtisztelő volt, amikor az egyik kedves vásárló megkeresett azzal, hogy az esküvőjükre szeretné, ha készítenék gyertyákat. Együtt kitaláltuk a számukra tökéletes gyertyákat, amelyek végül ülteltőkártyaként is funkcionáltak. Imádtam ezt a megbízást, jobban mint bármelyik másikat előtte. Furcsa, hogy ezelőtt nem is gondoltam rá, hogy esetleg az esküvői ipar felé is érdemes lenne nyitni.

A másik kedvencem, amikor meglepetés dobozba kérnek egyedi gyertyát. Ennek az legjobb része, amikor bejelölnek egy-egy unboxing videóban és látom, hogy mennyire örülnek neki az emberek. Az igazi álommegbízás az lenne számomra, ha egy neves külföldi boxnak is készíthetnék gyertyákat, például a FairyLoot-nak.

7. Amikor új gyertyát alkotsz egy világhoz vagy karakterhez, mi alapján válogatott össze az illatkomponenseket? Hogy néz ki ez a folyamat?

Vannak könyvek, ahol konkrétan le van írva egy-egy helyszínnek vagy szereplőnek az illata, ilyenkor könnyű dolga van az embernek. 🙂 Ez viszont sajnos csak az esetek kb. felében van így. Ha nincs semmilyen kiindulási pont, akkor jön a dolog neheze, a kísérletezés. Megpróbálom elképzelni, hogy szerintem milyen jellegű illat illene az adott témához, esetleg újraolvasom a könyvből a vonatkozó részeket, hogy meglegyen a hangulat. Az elején ez még nehezebb feladat volt számomra, ma már megszereztem a rutint ahhoz, hogy jó illatkombinációkat hozzak létre. Körülbelül 200 féle illatanyagom van jelenleg és egy átlagos gyertya 2-3 illat keverékéből tevődik össze. Vannak összetettebb illatok is a kínálatban, ezek akár 5-6 féle illatot is tartalmaznak.

8. Nekem a kedvenceim a fűszeres, férfias illatok (barnacukor, bergamot, agarfa és hasonlók). Régen nagyon szerettem a gyümölcsös-cukorkás illatokat, de mára ezeket nem annyira szeretem.Tudom, biztos nehéz választani, de neked van kedvenc illatod? Változott az ízlésed az évek során?

Igazából én a legtöbb illatot szeretem (kivéve a szantálfát, brr :D), csak meg kell találni hozzájuk a megfelelő alkalmat. Télen az édesebb, süteményesebb illatokat szoktam égetni, tavasszal a virágos, illetve öblítő jellegűeket. Nyáron jöhet minden, ami gyümölcsös, ősszel pedig leginkább fás, erdei, természetközeli illatokat szoktam választani.

Ha mondjuk öt kedvencet kellene mondanom a VL kínálatból, akkor őket mondanám:

Otthon, édes otthon (barnacukros gesztenye), Love (kókusztej és levendula), Gyógynövénytan (rozmaring, zsálya, menta, citromfű, pacsuli), Töklámpás (sötőtök, fahéj, vanília, szerecsendió, szegfűszeg) és Hivatásos könyvmoly (kasmír)

9. Ha gyertyát kéne készítened saját magadhoz, milyen illatok lennének benne?

Citrus és levendula, ezen most nem is kellett gondolkodnom. 🙂 Ezt a kombinációt szeretem a legjobban, parfümből is szívesen használnék valami ehhez hasonlót (ha találnék. :D) A levendula lágyságát szépen kiegészíti a citrus frissessége és nagyon kellemes az összhatás.

10. Az oldalon gyertyák mellett könyvjelzők, könyvvédő tokok és egyéb könyves jóságok is vannak. Készülsz valamilyen újdonsággal 2020-ra?

Rengeteg ötletem van szerencsére, amiket szeretnék megvalósítani, igazából túlságosan sok is, hogy beleférjen ebbe az évbe. A közeljövőben mindenképp szeretném folytatni a Varázslatos Mystery Box sorozatot, elindítani egy natúr-minimalista termékvonalat a gyertyákból, illetve szélesíteni könyvvédő tok választékot.

Köszönöm a válaszokat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.