Írók Kérdőíve

Halihó!

Ma kicsit saját magámat interjúvolom meg. Szaszkó Gabi barátnőm hívott ki/meg, hogy kitöltsem az Írók Kérdőívét. Voilá!

1.Milyen műfajban szoktál írni (novella, vers, regény, blog stb.)?

Mindenben. De tényleg. Versekkel kezdtem, mint szerintem kamaszkorában mindenki, aztán átnyergeltem a novellákra és az egyre szaporodó regénykezdeményekre, bizony még a drámaírásba is belekóstoltam, de azzal nem jutottam olyan messzire.

Blogot is írok, pont ezt itt. Illetve nyáron szeretnék elkezdeni egyet Párizsról.

A kedvenceim, azt hiszem, a novellák és a flash fiction, ami nagyon rövid novellákat jelent (olyan 500 szó körül.)

2. Milyen zsánerben és témákban szoktál írni?

Sokat gondolkodtam ezen mostanában, és úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy azokat a zsánereket szeretem, ahol alapvetően realista környezet van, de ebbe beszivárog a nem-hétköznapi, a természetfeletti, a mágikus. Ezért szeretem például jobban a Harry Pottert, mint a Gyűrűk Urát vagy ezért imádom Neil Gaiman regényeit, de akár Szerb Antalt is, aki a nyelv szépségével idézi elő a varázslatot.

Ebből fakadóan tehát kedvenc műfajaim a mágikus realizmus és az urban fantasy. Rengeteg téma érdekel, igazából mindig más. Fontosnak tartom azonban az elfogadást, a kedvességet és azt, hogy merjünk tenni az álmainkért.

3. Mióta írsz?

Már alsós koromban írtam Knight Rider fan fictiont, szerkesztettem magamnak Sailor Moon fanzinet, de készítettem rádióműsorokat kazettás magnóval és egy kis magazint lovakról és mágikus teremtményekről, amit még néhány barátnőmnek is elküldtem levélben. Mindig is szerettem az irodalom órát, mert a nagy írók művei mellett sosem éreztem magam egyedül. Külön köszönet Jászberényi tanárnőnek, akit tizenegyedikben, magyar fakultáción ismertem meg és aki azóta mentorommá és jó barátommá vált. Sosem fogom tudni elégszer megköszönni a támogatását és kedvességet.

4. Van már kiadott/megjelent műved?

Regény még sajnos nincs, de dolgozom az ügyön, főleg most, hogy kitört a nyári szünet. 🙂

Novella és vers van viszont rengeteg, angolul is magyarul is. Itt találtok egy (nem teljes) listát.

5. Melyik volt a legelső írásod?
Vagy egy Knight Rider fan fiction vagy egy vers, amit Viliről, a verébről írtam. Egy balatoni nyaralás során találtuk Vilit, egy szárnyaszegett madárfiókát. Próbáltuk ápolgatni, de sajnos elkapta egy macska, mielőtt meggyógyult volna. Ezt a tragikus élményt versben örökítettem meg.

6. Miért írsz?
Mert nem tudok nem írni. Akkor is írok, ha senki más nem olvassa. Olyan örömet okoz, amit máshol nem találok meg, benne van a teremtés mámora és a játék könnyedsége. Hihetetlenül jól esik az is, amikor visszajelzést kapok valamelyik írásomról, és azt meséli az olvasó, hogy valami olyat írtam le, amit ő is érez, csak nem tudta így szavakba önteni.

7. Hogy találsz időt az írásra?
Az utóbbi pár hónapban eléggé elhanyagoltam az írás, mert nagyon sok fordítási projekt volt, és a suliban is pörögtek a dolgok, de igyekeztem azért beleszuszakolni a napirendbe. Szerencsére a barátom nagyon megértő és támogató, ha határidőre kellett írnom valamit, megcsinálta ő a vacsorát, és nem sértődött meg, hogy nem volt annyi időm rá.

8. Mikor és hol szeretsz a legjobban írni?
Legjobban akkor tudok írni, amikor tudom, hogy semmi sürgős program nem vár utána, így nem érzem siettetve magam. Remekül írok az étkezőnkben, illetve mindenféle távolsági járművön, mint vonat, repülő stb.

9. Mit szoktál enni vagy inni írás közben?
Kávét vagy teát szoktam inni közben. Általában jéghidegek a végére, de inkább a mozdulat számít, mint maga az ital.

10. Van íráshoz használt dallistád?
Regényekhez mindig csinálok egy Spotify lejátszási listát. A zene segít megérezni a hangulatot, néha a dalszöveg is inspirál. Ha novellát írok vagy fordítok, akkor is hallgatok a hangulatomhoz illő zenét.

11. Mit gondol(nak) a családod/barátaid/szeretted arról, hogy írsz?
Szerencsés vagyok, mert elég támogató családom van. A barátom is bölcsész, szóval tökéletesen megért, anyukám meg mindig büszkén reklámozza a megjelent írásaimat, és apukámnak is megvannak a kedvencei.

12. Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?
Amikor varázslatos módon helyére kerül valami. Azt az érzést, amikor úgy érzem, hogy nem csak én írok, hanem valami nálam nagyobb és ősibb. És persze, szeretek régi írásokat visszaolvasni, és jókat rötyögni, amikor rájövök, hogy egész vicces vagyok.

13. Az alkotás melyik része jelenti a legnagyobb kihívást?
Leülni és írni. Sajnos olyan vagyok, mint egy kölyökkutya, minden érdekel, idekapok-odakapok, és nehéz egy dologra hosszabb ideig koncentrálni. Ezért mennek nagyon jól a novellák, és jelentenek problémát a regények. De dolgozom az ügyön!

14. Milyen eszközökkel és mire szoktál írni?
Leghatékonyabban hűséges laptopomon dolgozom, amit most kidekoráltam matricákkal. (Ezeket eredetileg a kis tanítványaimnak vettem, de kicsit megvámoltam őket.) Wordben írok, de gondolkodom azon, hogy kíváncsiságból kipróbálom a Scrivenert is. Nagy szerelmese vagyok a cuki írószereknek, ezért mindig felvásárlok mindenféle jegyzetfüzeteket, amikbe általában csak ideig-óráig írok. Viszont minding nagyon lelkesítő szép füzetbe, szép tollal írni.

15. Hogyan lépsz túl az írói válságon?
Szerencsére eddig elkerült az írói válság. Nekem a legnagyobb problémám az, hogy túl sok ötletem van, és túl kevés időm és koncentrációm.

16.Hogyan motiválod magad az írásra?
Nálam sajna a legjobb motiváció a kényszermotiváció. A határidő a legjobb doppingszerem, egy este alatt képes vagyok 2000 szót is írni, ha éjfél a határidő.

17.Kik azok a szerzők, akik inspirálnak téged íróként?

Legfőbb példaképem Neil Gaiman, akit viccesen az „irodalmi apukámnak” is hívok. Hasonló az érdeklődési körünk és a stílusunk is, és emberileg is nagyon felnézek rá. Joanne Harris írásait mindig is szerettem, de amióta követem Twitteren még szimpatikusabb lett. És persze inspiráló Szaszkó Gabi barátnőm is, aki nagyon keményen dolgozik az álmaiért. 🙂

18. Melyik könyvek inspirálnak téged legjobban íróként?
Most döbbentem rá újra, hogy Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye mennyire nagy hatással volt rám. Ez egy realista történet kamaszkorról- felnőttségről és egy nagy utazásról, de mégis a sorok tele vannak valami finom mágiával, ami varázslatossá, szinte meseszerűvé teszi a történetet.

Neil Gaiman Sandman sorozata minding lenyűgöz, a mitológia és modernség tökéletes kombinációja.

19. Mi a legjobb írói tanács, amit valaha kaptál?
Meglepő módon Neil Gaimant fogom idézni. Ez nem kifejezetten írós tanács, hanem inkább életviteli, de nagyon a szívemből szól:

„… Legyünk bátrak, és sétáljunk bele a sötétségbe félelem nélkül. Mosollyal az arcunkkal lépjünk az ismeretlenbe, még akkor is, ha a mosolyunk nem is igazi. És bármi történjen is velünk, bármit alkotunk, bármit tanulunk, találjunk örömet benne. Mert megtalálhatjuk az örömöt a világban, ha az örömet keressük. Találjunk hát örömet az alkotásban.”

20. Milyen céljaid vannak idén az írással kapcsolatban?

Nyáron szeretném befejezni két angol kéziratomat, az egyik „majdnem kész” a másik „félig kész.” 😀 Van egy csomó félbehagyott (magyar nyelvű) novellám is, ezek közül jó néhányat már befejeztem idén, de szeretném folytatni ezt a jó tendenciát. Illetve dolgozom három regény folytatásán, szóval nem mondhatnám, hogy unatkozom.

 Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a kis szösszenetet. Én pedig szeretném kihívni Cassy Blacksmitht és Bartos Zsuzsát.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.