Úton a hulladékmentes élet felé: Fürdőszoba

Már ezer éve akartam egy ilyen cikket írni, csak mindig volt valami sürgősebb. Most kapóra jött a Black Friday, és összeszedtem magam, hogy a tudatos vásárlás és fogyasztás jegyében megírjam tapasztalataimat. Ez a cikk egy új rovatomnak a Zöldülőnek az első bejegyzése, de még biztos sok hasonló várható: tippek, interjúk, gondolatok.

Igazából mindig is érdekelt a környezettudatos életmód, nyelvvizsgákon mindig annak szurkoltam, hogy a környezetvédelmes témát húzzam. A legalapvetőbb dolgokat már régóta megtettem (lekapcsoljuk a villanyt, elzárjuk a vizet, szelektálunk), de igazából most augusztusban a túlfogyasztás napján döbbentem rá, hogy ez így nagyon nem lesz jó. Nagyon tudok szorongani a világ nagy kérdésein (a kicsiken is), de szerencsére olyan védekező mechanizmust alakítottam ki, hogy megnyugszom attól, ha teszek valamit a dolgokért. Bele is vetettem magam a hosszú és izgalmas kalandba, ami a hulladékmentes élet felé vezet. Mivel én Párizs vonzás körzetében élek, megmutatom, hogy én itt mit használok, de ha ismerek magyar alternatívát is azt mindenképpen mellékelni fogom. Rögtön tudom ajánlani a hulladekmentes.hu-t, ahonnan én már rendeltem csomó terméket, mert jó minőségűnek tűnnek, és jelentősen olcsóbbak, mint Franciaországban. Majd csak karácsonykor tudom őket kipróbálni, de már nagyon várom.

Augusztusban ismerkedtem meg tehát a hulladékmentes azaz „zero waste,” életformával és azóta kisebb-nagyobb lépésekben haladok ezen az úton. Ez egy lassú folyamat, és a hangsúly tényleg a folyamaton van, mert ez egy életmódváltás is, és nem történik minden egyik napról a másikra. Az elején, amikor égtem a lelkesedéstől és bevásároltam jó néhány terméket, még is azt láttam, hogy ugyanolyan nagy a szelektív hulladék kupacunk nem kicsit keseredtem el. Most viszont majdnem fél év elteltével elmondhatom, hogy lassan kikopnak a műanyag flakonok a fürdőszobánkból, és a fürdőszobai kukába már nem tudom mióta nem dobtam semmit. Iszonyatosan jó érzés.

Kezdjük a legegyszerűbb dolgokkal, amikkel elég látványos változást lehet elérni.

  1. Tusfürdő helyett szappan

Tudom, sokan nem szeretik a szappant, mert attól félnek, hogy száraz lenne tőle a bőrük. Szerencsére manapság szappanból is annyi féle van már, hogy biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a neki valót. Attól sem kell tartani, hogy nincs választék. A hulladekmentes.huról én például rendeltem Himalája sós szappant, illetve ajándékba Fekete szappant. Régóta szemezek a Lush kínálatával is, bár picit drágának tűntek. Az ő szappanjaik szépek, színesek, jó rájuk nézni. Remek ajándékötlet lehet, akkor is, ha a saját kívánságlistánkra tesszük, vagy ha szeretteinket szeretnénk a tudatosabb élet felé terelgetni.

Rosargan gorumet soap, Lush

A szappan másik nagy előnye, hogy sokáig tart. Augusztusban vettem egy 50 g-os szappant, a férjem használja szerintem szeptember óta, és még mindig jócskán van belőle.

Ha mindenképpen ódzkodtok a szappantól, akkor igyekezzetek nagy kiszerelésű tusfürdőt venni, arányosan olcsóbb is, és kevesebb flakon.

Akik szeretnek kreatívkodni, akár saját maguk is elkészíthetik a szappanjaikat, így biztosan tudják, mi kerül bele. A kreatívkodás öröméről nem is beszélveJ

  1. Sampon helyett samponszappan

Az előnyök ugyanazok, mint fentebb: kevesebb flakon, továbbtart, természetes anyagok vannak benne. Karácsonyra én teafa olajos illetve sörös rozmaringos samponszappanokat rendeltem, illetve itt vannak a Lush-os alternatívák is.

Mi a nászutunk alatt kezdtük el tesztelni a samponszappant (ami szilárd állaga miatt utazáshoz is praktikus, főleg, ha csak kis bőrönddel megy az ember.) Először kicsit fura, de gyorsan meg lehet szokni. A férjem az elején azt mondta, úgy érzi gyorsabban zsírosodik tőle a haja, de egy-két hét múlva azt tapasztalta, hogy az ellenkezője igaz, és sokkal jobban bírja a haja. Szóval elképzelhető, hogy kell egy kis idő, amíg a haj hozzászokik, de aztán az eredmény magáért beszél.

  1. Tubusos fogkrém helyett szilárd fogkrém

Ez az egyik első dolog volt, amit beszereztem a La Maison de zéro déchet-ben az a szilárd fogkrém volt. Először meg kellett venni a kis fémtokot, de aztán találtam itthon egy utazós készletből megmaradt két kis műanyag tégelyt, amik szinté tökéletesen megfelelnek a célra. Itt egy újratöltés kb 10 euró magyar boltokban reményeim szerint olcsóbban be lehet szerezni. Egy ilyen adag kettőnknek átlag napi két fogmosással kb. három hétig tartott. Kíváncsi lennék a hagyományos fogkrém meddig tart, de már nem emlékszem. Ha valakinek vannak adatai, nyugodtan ossza meg 🙂

Az első szilárd fogkrém, amit vettem , szenet tartalmazott (ez elvileg paradox módon fehérítő hatású). Sajnos hiányzott a megszokott mentolos íz, viszont fogmosás közben úgy néztem ki, mint valami zombi vagy szörny, remekül szórakoztam. Valószínűleg ez jómódszer lehet gyerekek fogmosásra neveléséhez is 😀 Azóta átálltunk a visszafogottabb mentolos változatra, mert a fekete fogkrém lenyomatait nehézkes volt tisztítani.

Itthon úgy látom a szilárd fogkrém még nem annyira elterjedt, mint a szilárd sampon, de sikerült levadásznom pár linket.

Ez egy Lamazuna szilárd fogkrém, ez egy francia márka, amit én is ismerek, bár a fogkrémjüket még nem próbáltam, de a többi termékükkel elégedett voltam. (Lásd lent)

Illetve itt a Dentonim fogpor, ami Heni barátnőm információi szerint a DM-ben és az Auchanban is kapható.

  1. Műanyag fogkefe helyett fenntartható megoldások

Mi olyan fogkefét használunk, ami bioműanyagból készült a feje pedig három havonta cserélendő. Sajnos a sörtéket nem hasznosítják Franciaországban újra, de a gyártó megszervezte azt, hogyha a vásárló eljuttatja hozzájuk a fejeket, akkor olyan helyre juttatja, ahol tudnak vele mit kezdeni. A Lamazuna amúgy nekem nagyon tetszik, mint márka szép és hasznos dolgokat csinálnak, még akkor is, ha picit drága. Férjem családjának ilyen ajándékcsomagot vettünk, kihasználva, hogy mostanában ők is érdeklődnek a „zero waste” életmód iránt.

Másik megoldás a bambusz vagy fa fogkefe, ezt igazán sok helyről be lehet szerezni, például innen, és innen. Ezeket én nem próbáltam, szóval nincs tapasztalatom velük. Ha nektek van, nyugodtan osszátok meg!

  1. Eldobható vatta helyett mosható vatta

Az ok érthető: miért dobálnánk el valamit, ha újra is használhatnánk? Ráadásul ezek a színes kis pamacsok olyan jól is néznek ki. (Személyes tapasztalatot ismét majd karácsony után tudok mondani.) Az a gyanúm azonban, hogy ilyen kendőcskét a nálam kissé tehetségesebbek, akár saját maguk is össze tudnak dobni.

  1. Papír zsebkendő helyett textilzsebkendő

Ez nálunk inkább a férjem miatt szűk keresztmetszett, elég könnyen megfázik a szentem, és akkor elárasztanak minket a papírzsepik meg az ő zizegős tokjuk. Na ennek ezen a télen vége szakad. A már jól ismert webshopból vettem neki is meg nekem is egy szettet, illetve felfedeztem egy nagyon szimpatikus francia varrónőt, aki mindenféle újrahasználható textil terméket készít. A zsepik és szalvéták például olcsóbbak, mint a hulladekmentesen.

  1. Eldobható fülpálcika helyett újrahasználható

 Erről még nem tudok tapasztalatból nyilatkozni, mert még mindig megvan az utolsó doboz pálcika, amit vettem, és szerintem még el leszek vele egy darabig, de amikor elfogy, lehet, beszerzek majd egy oriculit (vagy ilyet.) Az oriculi Japánból/Kínából származó kis bambusz fültisztító pálca, de kicsit más a mechanikája, mint amit mi megszoktunk, szóval nem való mindenkinek. (Nem tudom, nekem való-e.) A kevésbé vállalkozó szelleműeknek

  1. Eldobható betétek helyett mosható/újrahasználható betétek

 Ezt hagytam utoljára, mert a menstruáció még mindig kicsit tabu téma, és nekem se természetes, hogy csak a blogon csak úgy írjak róla. Pedig hát nőként ez az élet része. Szintén a La Maison de zéro déchetben találkoztam először a mosató betétekkel. Először csak távolról méregettem őket, másodjára viszont úgy voltam vele, hogy egye fene, kipróbálom. Bevallom, ehhez nagyban hozzájárult, hogy nagyon szép mintáik és színeik voltak. Lehet triviális gondolatnak tűnik, pedig nem az. Él az emberekben a kép, hogy a környezettudatos dolgok színtelen, szagtalan, megvonással járó dolgok, de ez nem így van. Én miután az első teszt termék kiállta a próbát, és rendeltem magamnak egy kollekciót, szinte alig vártam, hogy használhassam őket. (Pedig az ember lánya viszonylag ritkán várja lelkesen a menstruációt… :D) Én a Plimet próbáltam, és arról tapasztalatból tudom mondani, hogy jó. Az ilyen jellegű termékeknél, azért nem árt meggyőződni arról, hogy jó minőséget vesz az ember, mert senki nem szeretne kellemetlen baleseteket… A hulladekmentes.hun is akad pár darab, de az Ökolurkón lévőknek szimpatikus a mintája, és a blogger is nagyon meggyőzően ír róla. (Ezen az oldalon amúgy mosható pelenkák is kaphatóak.)

Amúgy teljesen egyetértek a véleményekkel. Sokkal diszkrétebb, nem zörög, nem ragad, nem irritál, nem tölti fel a fürdőszobai kukát, aminek idővel kellemetlen szaga lesz tőle. Tudom, hogy vannak, akik azt gondolják, hogy a kézi öblítgetéssel meg mosogatással visszatérünk a középkorba, de őszintén… észre sem veszi az ember. Pedig én aztán finnyás vagyok.

Aztán persze ott vannak a mindenféle menstruációs kelyhek, de ez nagyon nem az én világom

Ha az összes fürdőszobai változtatást vesszük figyelembe, azt kell, mondjam, hogy nekem ez hozta a legtöbb pozitív változást. Hulladéktéren is, közérzet téren is.

Legközelebb a hulladékmentes(ség felé haladó) konyhánkról mesélek nektek. Addig nyugodtan osszátok meg a tapasztalatokat, mindig szívesen hallok felőletek és tanulok tőletek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.