Interjú egy bűbájos alkotóval: Martos Juli (MargaréTalány)

Martos Juli, azaz Margarétalány nevét Ruskó Eszter barátnőmtől hallottam először, (Eszterrel itt olvashattok magyar nyelvű, itt angol nyelvű interjút, közös számunkat a Sednát pedig itt hallgathatjátok meg) és nagyon tetszett a rajz, amit Eszternek készített. Gondoltam a bezártság szürke napjait feldobom azzal, hogy én is rendelek magamnak egy-két illusztrációt. Jól döntöttem, mert Juli rajzai fényt és színt hoznak az életembe 🙂 Arról nem is beszélve, hogy Juli nagyon kedves és közvetlen, és szuperkönnyű vele a kommunikáció, ez eddig a legjobb megrendelői tapasztalatom.

Mindenképp érdemes követni az Instagramját, ahol ismerős élethelyzetekről és mentális egészségről is készít nagyon szerethető illusztrációkat, illetve további szépségekért ugorjatok be a webshopjába.

1. Miért pont margaréta? 🙂

Őszinte leszek: ezt a felhasználónevet eredetileg 5 évvel ezelőtt választottam magamnak egy oldalon, ahol a megunt ruháimat adtam el, egészen egyszerűen azért, mert valamiért nagyon szerettem a margaréta mintájú ruhákat (mondjuk ez most is igaz 🙂 ).

Tavaly az Instagram oldalam elindítását sokáig tologattam azzal az indokkal, hogy „még nem találtam meg a tökéletes nevet hozzá”… ami persze csak egy racionalizálása volt annak, hogy „félek belevágni”. Mindenesetre, amikor már elegem lett a halogatásból, akkor ehhez a felhasználónévhez nyúltam vissza, mondván, hogyha jó volt ott, akkor jó lesz itt is – csak legyen valami, kezdjük el, és majd út közben megbarátkozok vele én is, meg az esetleges követőim is. És így is lett 🙂

Az csak ekkortájt tudatosult bennem, hogy a Margarétalány névben megbújik a „talány” szó is, amit nagyon közel éreztem a rajzos énkeresésemhez, önkifejezésemhez. Így azóta is szándékosan így írom le: MargaréTaLány.

2. Hallgatsz zenét rajzolás közben? Ha egy dallal kéne jellemezned magad, melyik lenne az?

A zene nekem instant inspiráció, és egy olyan lelki boost, mint semmi más. Ennek ellenére – vagy talán éppen emiatt – sokszor mintha nehezen „venném rá magam” a zenehallgatásra. Az agyam ugyanis szeret ücsörögni a motiválatlan kis pocsolyájában, és fél ettől az inspirációtól 🙂 Ezért a naptáram havi habit tracker oldalán egy külön sort kapott, hogy az adott napon hallgattam-e zenét, vagy sem. Így nem tudok elbújni előle 🙂

A zenei ízlésem elég nagy káosz lett az évek során: a kedvenc előadóim a Nightwish (szimfonikus metál), Marina (indie pop) és a magyar Aurevoir banda (ethno-beat? Kikészítenek ezek az elnevezések.), szóval nem igazán lehet leírni egy zene stílussal. Az életem legmeghatározóbb zenei élményei Nightwish számok voltak, de ami ebben a pillanatban leginkább jellemez, az Marinától a „Life Is Strange”.

3. Mi a legnagyobb elismerést, amit eddig kaptál?

Nem tudok egy konkrét mondatot kiemelni, viszont az mindig nagyon megérint, amikor valaki azt írja, hogy én inspiráltam arra, hogy újra alkosson/elkezdjen alkotni. A másik ilyen jellegű dolog, amikor valakivel annyira rezonál egy rajzom, és olyan közel érzi magához az aktuális élethelyzetében, hogy emiatt külön üzenetben is megkeres, hogy ezt nekem is visszajelezze. Ilyenkor százszorosan úgy érzem, hogy megéri csinálnom!

Ezen kívül az is mindig hatalmas elismerés, amikor valaki megbízik bennem egy egyedi rajzos kéréssel, vagy ajándékba szánt képrendeléssel. Szuper érzés, amikor direkt engem keresnek meg ilyesmivel 🙂

Isaac és Blue a készülő Macchiatos, (Vampires and other signs of the end of the world) című kedves, bekuckózós, feelgood YA regényemből.

4. Ki a kedvenc művészed, kik inspiráltak?

A legnagyobb kedvencem rajzos téren Fran Meneses („Frannerd”), akit rengeteg ideje követek Youtube-on, és Patreon-on is támogatok. Egyszerűen imádom a vagány és egyedi rajzstílusát, az őszinteségét, a kreativitását, a humorát, és gyakorlatilag mindent, amit csinál.

A másik, aki nagy hatással volt (van) rám ilyen téren, az Andy J. Pizza – neki nem az illusztrációs stílusa fogott meg leginkább, hanem a humora és a személyisége. A „CreativePepTalk” című podcastját évek óta hallgatom, és minden héten áhítatosan várom az új részt. Egyszerűen zseniális a fickó, ajánlom mindenkinek 🙂

5. Mi az álom megbízásod vagy projekted?

Az álomprojektem jelenleg az lenne, hogyha csak a saját „márkámra” tudnék koncentrálni: ha csak a saját kedvtelésemre (illetve megrendelésre) készülő rajzaimmal foglalkozhatnék, és a webshopomat fejlesztgetném új dolgokkal. De sajnos nem ez a fő megélhetési forrásom: munka-téren rengeteg különböző dolgot csinálok, és emiatt általában nagyon el vagyok aprózódva.

6. Mi a kedvenc könyved? Melyik könyvhöz készítenél legszívesebben illusztrációkat?

Borzasztóan nehéz kérdés 🙂 A legkedvencebb kedvencem Móra Ferenctől az Aranykoporsó, de előkelő helyet foglal el a listán a Monte Cristo grófja és Szabó Magdától a Für Elise. És még sok más.

Nagyon szeretek regényeket olvasni, viszont azt hiszem, illusztrálni nem történeteket szeretnék legszívesebben, hanem mondjuk tematikus naptárakat, füzeteket, vagy önsegítő-önfejlesztő könyveket. Ha pedig konkrétumot is akarok mondani, akkor elsőre Elizabeth Gilbert Big Magic című könyve jutott eszembe.

Ha az élet kifacsar, csinálj magadból limonádét! (A printet itt meg is veheted.)

7. Fiatalokkal is dolgozol felvilágosító órák keretében. Milyen a velük való munka? Annyit halljuk, hogy „Ezek a mai fiatalok…” Szerinted mások a mai tinik, mint amikor te voltál ebben a korban?

A fiatalok nagyon hasonlóak, mint régen, viszont azok a hatások, amik kívülről érik őket, nagyságrendekkel nehezebben kezelhetőek lettek. Én főleg fiatal lányoknak szoktam foglalkozásokat tartani, és nagyon szeretek velük dolgozni… de összetöri a szívemet, hogy most már gyakorlatilag ötödikes korosztálytól jelen van sok helyen a masszív pornónézés, és a lányok, akik nehezen tudnak mit kezdeni ezzel a témával, ebből szűrnek le maguknak következtetéseket azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent a párkapcsolat, a szerelem, és a szexualitás. És ezek persze hamis képek, amik nyomán rengeteg szorongás, gátlás és tévhit születik sokakban.

A legnagyobb baj, hogy a szüleik nem igazán beszélgetnek velük, főleg ilyen téren – amit egyrészt nagyon megértek, hiszen sokszor felnőttként is nehéz hova tenni ezeket a témákat, akkor hogyan beszéljenek róla a gyereküknek? És mégis, annyira fontos lenne megtalálni ennek a módját. Amikor fiataloknak tartunk programokat, az első néhány kínos perc után nagyon hálásak, hogy valaki nem „okos felnőttként” jött nekik megmondani a tutit, hanem tényleg kíváncsi arra is, amit ők éreznek és gondolnak. Ez a megértés az, amire leginkább szükségük van. (Kis reklám: az édesanyám, aki mentálhigiénés szakember, szintén hasonló területeken mozog, és az így szerzett tapasztalatainkból született meg a közös honlapunk, az anya-lanya.hu.)

Szeretni önmagad print (Itt szerezheted be)

8. Az alkotás nagyon sokszor öngyógyítás, önfelfedezés is. Tanultál magadról valami újat rajzolás közben?

Minden egyes rajzból, ami tényleg belülről jött 🙂

Amíg odabent, az ember fejében van egy gondolat vagy érzés, addig csak egy megfoghatatlan, keringő valami, és sokszor saját magunk számára is csak akkor válik tisztává, amikor kifejezzük: kimondjuk, leírjuk, vagy valamilyen más alkotásba öntjük. Velem is sokszor megesik, hogy csak akkor értem meg igazán magamat és az érzéseimet, amikor már ott van előttem a papíron, egy konkrét kép vagy mondat formájában.

9. Honnan jönnek az ötleteid, hogyan inspirálódsz?

Bármilyen hülyén hangzik: mindenhonnan. A szokásommá tettem az elmúlt évben, hogy bármilyen apróság megfog, inspirál, vagy eszembe juttat valamilyen rajzos koncepciót, ötletet, azt rögtön leírom a mobilomba a jegyzetek közé – akár délután 4 van, akár hajnali 4. És amikor az agyam azt mondja, hogy „áh, nehogy felkelj és leírd, úgyis emlékezni fogsz rá”, akkor azt mondom neki, hogy „én márpedig szeretnék biztosra menni” 🙂

Nehéz ebbe belejönni, de ha egyszer már szokássá válik ez a gyűjtögetés, akkor bármilyen inspirációs mélyponton csak vissza kell nyúlni ehhez az össze-vissza listához, és garantáltan lesz közte olyan, ami akkor éppen megfog, és el tudsz rajta indulni.

10. Mit tanácsolnál kezdő alkotóknak, illusztrátoroknak?

Hogy ne az legyen az első kérdés, amit feltesznek maguknak, hogy „vajon mások mit szeretnének látni, és mit rajzoljak, ami tetszene nekik (a barátaimnak, a követőimnek, vagy akárkinek)”… hanem hogy „én mit szeretnék alkotni, mi az, amit szeretnék magamból megmutatni, kifejezni?”

Bekuckóznék a bögrémbe vászontáska (Beszerezheted itt)

11. Min dolgozol most, tervezel-e új termékeket a webshopodra?

Munka-téren jó sok különböző dolgom van: szóróanyagokat és weboldalt szerkesztek egy nagyobb projekthez, egyéni megrendelésekre is sok rajzot készítek mostanában, és még statisztikai elemzéseket is egy pszichológiai kutatáshoz… Egyszóval kicsit szét vagyok esve, és sokkal kevesebb időm jut a saját projektjeimre, mint szeretném. De nagyon sok jövőbeli lehetőség és új termék-ötlet van a fejemben: most kézzel készített füzetek érkeznek a webshopba, de szeretnék majd készíteni keményborítós kötött jegyzetkönyveket, kitűzőket, hímzett ruhákat… Csak jussak már oda 🙂

Köszönöm szépen a válaszokat!

Én pedig köszönöm a szuper kérdéseket, és a felkérést!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.