Szimplán Mesés Interjú: Norbert Winney

A Szimplán Mesés sorozat bemutatása

Mindig is érdekeltek a mesék és mítoszok, és egy ideje különösen foglalkoztat a magyar hiedelemvilág és képzelet. Úgy gondoltam tehát, hogy felkeresek néhány írót, mesélőt, művészt, akik a témában alkotnak.

Az interjúalany bemutatása

Norbert Winney nevét a humoros mesebeli kalandokra épült regénye, a Sárkányok, Farkasok és almák kapcsán ismerhetitek, amely az Athaneum kiadó gondozásában jelent meg 2016-ban. Norbert idén történelmi vizekre evezett Vihar Erdélyben című könyvével, amely a Gold Book Kiadónál jelent meg.

1. Melyik a kedvenc népmeséket/tündérmeséket/legendákat feldolgozó modern történeted?

Vitán felül a Star Wars, de szeretem a Disney vicces meseadaptációit is, mint pl. az Aladdin és a Herkules. Vagy ott van pl. Terry Gilliam Grimmje és a Neil Gaiman regényéből készült Csillagpor.

2. Gyerekkorodban meséltek neked a szüleid? Ha igen, felolvastak neked vagy saját meséket találtak ki? Mi volt a kedvenc meséd?

Igen, meséltek, de rég volt már… Ha jól emlékszem, inkább felolvastak, nem ők alkották a történeteket. Kedvenc mesére sem emlékszem, de volt kedvenc mesekönyvem – ezt már magamnak olvastam –, a Hogyan győzte le a jaguárt a teknős, melyben a különféle kontinensek állatos népmeséit gyűjtötték össze. Szeretem az állatokat, ebben pedig fantasztikusan jók a rajzok (Balog Péter művei).

3. Az okostelefonok és képernyők világában van-e még helye a(z élőszóban mesélt) meséknek?

A képzelőerő és a szókincs fejlesztéséhez, valamint a gyerek és a szülő közötti kapcsolat elmélyedéséhez nélkülözhetetlen a mesélés.

4. Ha ki kéne emelned egy különlegességet, érdekességet a magyar mesevilágból, ami nagyon egyedi vagy élesen különbözik más kultúrák képzeletvilágától, mi lenne az?

Passz. Talán a Mátyás királyos mesék? Nálunk jó vezér az ország élén mindenesetre csak mesében létezik…

5. Ki a kedvenc meseszereplőd, mitológiai alakod?

Ha nagyon mondani kell egyet, Mézga család, Máris szomszéddal együtt. Egyébiránt nincs kedvenc. Mindet másért lehet szeretni, mindtől mást lehet tanulni, és az egymással való kapcsolatuktól lesznek azok, akik. A teljességhez minden kell.

6. Ha a tied lehetne egy mesebeli (varázs)tárgy, mit választanál, és miért?

Aladdin csodalámpája, amivel kapásból kérhetnék 3 másik varázstárgyat.

7. Ha eljuthatnál egy mesebeli helyszínre, hová mennél, és miért?

Ha csak tehetem, sokat vagyok a természetben, úgyhogy a Pocahontas-kori Amerikába, méghozzá azért, mert attól mesés a táj, hogy természetes. Sokfelé ilyen volt, amíg nem jött a modern ember.

8. Gyönyörű a könyved borítója. Ilyesmit képzeltél el? Volt beleszólásod a tervezésbe? Ha választhatnál egy művészt (lehet magyar, külföldi, élő, halott, élőhalott, stb.) kivel illusztráltatnád a könyvet?

Nem volt beleszólásom, de azért beleszóltam. Kellett érte küzdenem, hogy az én alapötletem valósuljon meg (amit ezennel meg is mutatok). Látható, hogy Földi Andi, aki a borítót tervezte, jócskán felülmúlta az én verziómat.
Ha illusztráltatni kellene, olyasvalakit választanék, akinek a szakmai tudása remek stílussal és humorérzékkel ötvöződik – és mivel még

ilyenből is van rengeteg, olyasvalakit, akinek a rajzai illenek a könyv stílusához. Rengeteg zseniális művész van világszerte, de itthon is. Csak hogy néhány nevet említsek, akinek a rajzait szívesen látnám a könyv lapjain: Antali Gabriella, Garisa Zsolt, Cserkuti Dávid, Jónás Péter, Nothof Ferenc, Gabányi Attila.
De helyettük sok esetben én magam illusztrálom a könyveimet, mert én vagyok kéznél, és könnyen ráérzek, mit szeretne a szerző viszontlátni. 🙂

 

9. Honnan jött a Sárkányok, farkasok és almák ötlete, mi inspirált?

A történetek külön-külön születtek meg, antológiák számára, és csak amikor összeállt belőlük a megfelelő mennyiség, akkor merült fel bennem, hogy kellene egy olyan kötet, amely Loson történeteit fogja össze. Mindenképp egyéni hangulatú, szórakoztató, kalandos és humoros történeteket szerettem volna alkotni.

10. A regényben megjelenik több klasszikus (Grimm) tündérmese: Hófehérke, Piroska és a farkas, felbukkannak magyar mese motívumok: Üveghegy, a hétfejű sárkány, lehetetlen próbák a királylány kezéért és még sok más. Mi alapján válogattad ki az elemeket, amiket a saját mesebeli világod felépítéséhez használtál?

A fantasyt és a mesét akartam vegyíteni, így olyan mesebeli elemek jöhettek csak szóba, amelyek egy fantasyben is megállják a helyüket. Piroska esetében farkasemberes történetet akartam, a többinél viszont… Összeállt a fejemben valami alapsztori, és szemezgetni kezdtem a mesékből, kedvemre felhasználva egy-egy alapelemet. Legelőször persze az alapötlet volt meg: a lehetetlen küldetések motívuma a királylány kezéért. De gondoltam, adjuk neki egy csavart…

11. Sok vicces és emlékezetes szereplőd van (személyes kedvencem Rozi néne.) Neked ki áll legközelebb a szívedhez, és miért? Vannak olyan szereplőid, akiket magadról vagy a környezetedben élőkről mintáztál?

Én sok szereplőmet kedvelem – nem biztos, hogy pozitív karakterek, de jó volt őket írni, illetve vicces helyzeteket lehetett teremteni általuk. A bölcs és morcos Rozi néne nekem is az egyik kedvencem, és természetesen a szabad szellemű, pimasz Vízfüttyő Loson, akinek a személye és kalandjai köré fűződnek a történetek.

12. Min dolgozol most? Várható-e egy Sárkányok, farkasok és almák folytatás?

Nemrég jelent meg Vihar Erdélyben címmel egy történelmi regényem az első világháború időszakából, jelenleg ezen a vonalon írok egy újabb regényt. Emellett készítek egy kártyajátékot is, ami, talán nem titok, kapcsolódni fog majd valamelyik írásművemhez – ha majd egyszer megjelenik. És szép lassan véglegesedik a Sárkányok, farkasok és almák folytatása is, a Sellők, hollók és csodalámpák. Néhány akadályt még le kell győzni ahhoz, hogy megjelenhessen. De hát nem csak a mesehősöknek kell akadályokat legyőzniük…

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

A könyv Fb oldala

Norbert írói Fb oldala

Norbert írói blogja

A Sárkányok, farkasok és almák Moly adatlapja

A könyvet itt szerezheted be

 

Az előző havi interjút Kiss Limpár Évával itt találjátok.

Nagy örömömre szolgál, hogy a 2018-as évet az Ólomerdő és Üveghegy szerzőjével Kleinheincz Csillával zárom.

Ne aggódjatok, a sorozat jövőre is folytatódik majd már jó előre betáraztam kikérdezendő szerzőkből.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.