Szimplán Mesés Interjú: Kiss Limpár Éva

A Szimplán Mesés sorozat bemutatása

Mindig is érdekeltek a mesék és mítoszok, és egy ideje különösen foglalkoztat a magyar hiedelemvilág és képzelet. Úgy gondoltam tehát, hogy felkeresek néhány írót, mesélőt, művészt, akik a témában alkotnak.

Az interjúalany bemutatása

Kiss Limpár Éva különleges ékszereire a Facebookon figyeltem fel, (ti is megleshetitek őket itt) és annyira megtetszettek, hogy Éva készítette az esküvői fülbevalóm és nyakékem is. Az ékszerkészítés mellett a Nőnek lenni jó oldalon jelennek meg írásai, ezekbe beleolvashattok itt és itt.

1. Korábban ötvösséggel is foglalkoztál, végül rátaláltál a sujtás technikára. Mit jelent ez neked, mint kifejezésforma? Mi vonz(ott) az ékszerkészítéshez?

Szeretem, ha az alkotási folyamat eredménye kézzelfogható, sőt, használati tárgy. Nem volt türelmem elmélyedni a rajzolásban (bár lehet, tehetségem sem) – nem látom értelmét, hogy rengeteg szöszmötölés árán realisztikusan ábrázoljak valamit, ami aztán csak úgy ott lesz a papíron. Amit nem tudok egy vonallal megragadni, azt nem tudom megragadni egyáltalán. A sujtás pedig lineáris műfaj, talán ezért szerettem bele. Ráadásul még színes is – ami a hagyományos ötvösmunkákra nem jellemző – , így a lehetőségek száma a kifejezésre hatványozódik.

2. Sok ékszeredet mitológiai szereplők, versek, szövegrészletek inspiráltak. Hogyan működik nálad az ihlet? Hogyan alakítod át a szavakat és lebegő hangulatokat kézzel fogható ékszerekké?

A szépséget keresem, ha találok valahol – gyakran belebotlom vagy csak úgy jön szembe és fejbevág -, abból ékszert csinálok. Dühből és keserűségből pedig szöveget írok .Világunk annyira túltelített emberalkotta dolgokkal, hogy fuldoklunk bennük. Számomra is komoly dilemma volt – érdemes-e újabb tárgyakat készíteni. A szövegekkel, zenékkel együtt viszont új tartalmakat hoznak létre és közvetítenek az ékszereim. Tehát anyagi értéken túl is adhatok valamit általuk. Ez a mentségem.

3. A népművészet is megihlet. Ha ki kéne emelned egy motívumot vagy elemet a magyar népművészet formavilágából, ami egyedi vagy számodra különösen kedves, mi lenne az?

Szeretem a népművészetben a folytonosságot -azt, hogy számtalan nemzedék adta tovább. finomította és gazdagította a kincseit. Számomra reményt adnak, hogy ha idáig sikerült, talán sikerül még, még tovább… Egyetlen népművészeti motívum annyi jelentést rejt, amit meg- és kifejtve a magamfajta kis kézműves egy egész kollekcióra való  ihletet kap. Ezért nem is tudok kiemelni egyetlen kedvencet. Viszont van otthon egy százéves szilvalekváros bödönöm – családi örökség-, elég megsimogatni, hogy jobb kedvem legyen!

4. Van olyan alkotó/képzőművész, akire példaképként tekintesz, vagy akinek a munkája különösen inspirál?

Nagyon közel áll hozzám a szecesszió műfaja (indák! kígyózó vonalak! naná!) , a japán fametszetek letisztult esztétikája (különösen Hokusai és Hirosige), a kortárs grafikusok közül pedig a zseniális Jean Giraud “Moebius”, aki tökéletes rajztudással jelenítette meg a fejében létező komplett univerzumot, megtermékenyítve vele az egész mai sci-fi – fantasy irodalmat és filmes világot. Ezek csak kiragadott példák persze, minden művészet elragad, gazdagnak érzem magam tőle. Nagyon sajnálom azokat, akik művészet nélkül élnek, nehéz lehet.

5. Gyerekkorodban meséltek neked a szüleid? Ha igen, felolvastak neked vagy saját meséket találtak ki? Mi volt a kedvenc meséd?

A legemlékezetesebb, mikor apu olvasta fel Kipling : Az elefántkölyök című mesekönyvét, amit Réber László rajzai díszítettek. Sokat nevettünk rajta. Most is ott van az ágyam felett a kötet. Ha felcsapom a bárhol, újra hallom apu hangját. Felidézi a tökéletes biztonság visszahozhatatlan érzését.

6. Melyik a kedvenc népmeséket/tündérmeséket/legendákat feldolgozó modern történeted?

Szeretem, ahogy Neil Gaiman életre kelti, illetve életben tartja a mitológia vagy a mesék archetípusait. Korunk eposzait, a képregényeket is szívesen lapozom, ha jók a rajzok.

8. Az okostelefonok és képernyők világában van-e még helye a(z élőszóban mesélt) meséknek?

Nagyon fontos lenne, hogy visszatérjünk a történetmeséléshez, egyáltalán, a beszélgetéshez. Kötelességünk továbbadni a családunk történeteit, belefűzni a sajátunkat. Tartozunk vele a múltnak, az utódainknak, elsősorban pedig magunknak.

9. Ki a kedvenc meseszereplőd, mitológiai alakod?

Mindig vonzott a gonosz mostoha-figura, nem is értettem, miért…Gonosz lennék? Járok meseelemző estekre, boncolgattuk, hogy a boszorkányok, mostohák szerepe a mesékben – bár negatívnak tűnik -, inkább inspiráló, előremozdító. Ők azok, akik kibillentik a holtpontról a történetet. Szóval már nem furcsállom, hogy a “gonosz” szereplőkhöz vonzódom…Érdekesebbek!

10. Ha a tied lehetne egy mesebeli (varázs)tárgy, mit választanál, és miért?

Tündér Lala tündérkirálynő-anyukájának, Írisznek a varázspálcájára vágytam régen- amit lerajzolsz vele, megelevenedik. Nemrég egy kedves ismerősöm (meggyőződésem, hogy tündér, csak rá kell nézni) megajándékozott egy varázspálca alakú filctollal. Máig sem sejti, milyen boldoggá tett.

11. Ha eljuthatnál egy mesebeli/mitológiai helyszínre, hová mennél, és miért?

Mindenképpen repülni szeretnék, úgyhogy azt hiszem, bármelyik Mijazaki-rajzfilm helyszíne megfelelne.

12. Az skandináv mitológia szereplői is megjelennek a műveidben. Mi vonzott hozzájuk, melyik a kedvenc északi történeted?

Gyerekkoromtól szeretem őket, nem tudom, miért olyan vonzóak számomra. Talán mert tökösebbek, mint azok ott, az Olimposzon. Odin a kedvencem, segítő állataival – egy Isten, aki szenved és fél szemét adja a tudásért.

13. Min dolgozol most? Mik a jövőbeli terveid?

Egyfolytában készülnek az ékszerek, legjobban azt szeretem, ha éppen felbukkanó ötleteimet valósíthatom meg – ez nem mindig fér bele az időbe. A sujtásékszer műfaja kiaknázatlan terület, rengeteg lehetőséget rejt – sokan csinálnak nagyon tetszetős, de szinte teljesen egyforma ékszereket. Sokat kell még fejlődnöm, kísérleteznem, hogy a tárgyaim technikailag mind precízebbek, időtállóbak legyenek és egyre többet , egyre ékesszólóbban tudjanak elmesélni a világomról és persze viselőjükről – hisz is hozzáad egy éppoly fontos részt.

#darksidesoutache

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

 

Az előző havi interjút László Zoltánnal itt olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.