Piszkos Tizenkettő extra: Interjú Bakti Viktorral

Piszkos Tizenkettőről:

Előző ősz folyamán készítettem pár szerzői interjút amerikai szerzőkkel, velem is készült pár. Innen jött az ötlet, hogy a következő tizenkét hónap során elbeszélgetek tizenkét magyar szerzővel írásról, a megjelenő műveikről vagy csak úgy az élet dolgairól. Az interjúk minden hónap 12-én jelentek meg.

A decemberi interjúalanyról:

Bakti Viktorral egy írókurzus során ismerkedtem meg még 2013-ban, és még mindig emlékszem különleges hangulatú novellájára, aminek az első pár oldalát elolvastuk és megkommentáltuk. 2016-ban Viktorral együtt versenyeztünk az Aranymosáson, ahol a pályaművét, az Integrálva c. cyberpunk történetet nyertesnek választotta a zsűri. A könyv decemberben jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó Hard Selectionjében.

 1. Kinek ajánlanád az Integrálvát? Ha két már megjelent regényhez kéne hasonlítanod, mik lennének ezek, és miért?
V.: Bárkinek, aki szeret elmélkedni a lehetséges jövőről, akit érdekel a technikai fejlődés, aki szereti az intrikát, a személyes és társadalmi dilemmákat, a pörgős akciót és a különböző emberi sorsok szembenállását. Na és persze ajánlom minden sci-fi rajongónak! 🙂 Nem ajánlom azonban túl fiataloknak, akadnak kemény dolgok is a történetben.
Félve hasonlítgatom gyermekemet a nagyokhoz, de ha már így megkérdezted 🙂 megemlíteném a remek dél-afrikai írónő, Lauren Beukes Moxyland-jét, ahol szintén több főszereplő nézőpontja követi a történetet, mindannyian a maguk módján próbálnak szembeszállni a hatalommal. Nem tagadom, hogy hatással volt az Integrálvára.
Illetve tisztelegnék George Orwell klasszikusa, az 1984 előtt. A megfigyelés és az adatgyűjtés relevanciája miatt említem, ám az Integrálvában kissé más a téma hangsúlya és fókusza. Mindenesetre a szövegben elrejtettem egy kis utalást az orwelli műremekre 🙂

2. Ki a kedvenc szereplőd és miért?
V.:
Természetesen mindegyikük közel áll a szívemhez, de azt hiszem erre egyértelmű a válaszom: Delphoi a szomorú sorsú, árva kislány. Először úgy tűnhet, az ő történetszálának semmi köze a történethez, de később kiderül, hogy talán ő a legfontosabb szereplő. Az ő karakteréből született az egész történet.

3. Ha megfilmesítenék a regényt, melyiket választanád: hollywoodi film vagy Netflix sorozat? Kik játszanák a főszerepeket?
V.:
A filmben az tetszene, hogy nem nyújtózkodik a végtelenségig, egylövetű és néhány óra alatt megnézhető. Ám már írás közben is próbáltam tartózkodni a hollywoodi kliséktől. A sorozatban tetszene a mai sorozatokra annyira jellemző indie jelleg és egyediség, és az, hogy részletesebben ki lehetne fejteni a történet egyes pontjait. Azt hiszem egy néhány részes sorozat mellett voksolnék 🙂

Jarred
-et az ex-katona, biztonsági főnököt Sam Worthington esetleg Karl Urban játszhatná, persze enyhén vörösesre festett hajjal.
Ha Kate Upton úgy 20 centivel alacsonyabb lenne, szinte tökéletes volna a törtető riporternő, Yolanda szerepére.
A vezérigazgató Victort játszhatná akár Alec Baldvin némi szakállal, esetleg Ian McShane fiatalabban, őt imádtam a Deadwoodban.
Hector a hacker már alig emlékszik valódi küllemére, de amikor mégis magára ölti, Dane Dehaan egészen jól alakíthatná, persze szőkén.
Dakota Fanning pedig szuper Delphoi volna számomra. 🙂

4. Dolgozol valami újdonságon? Mire számíthatnak legközelebb az olvasók
V.:
Nem titok, a blogomon már kint vannak karakterszemelvények a készülő regényemből. Ez egy elég sötét hangvételű fantasy-western lesz.

5. Milyen műfajokat szeretsz írni? Melyik az, amit sohasem próbálnál ki?
V.: A fantasztikum áll hozzám közel, így sci-fi, fantasy, horror és hasonlók, de nem tudom, hogy lenne-e olyan, amire azt mondanám, hogy sosem. Szerintem nem, bármire nyitva szeretném hagyni a lehetőségeket, akármennyire is idegennek érezném most. Ki tudja, mit hoz a jövő…

6. Milyen módszerrel írsz? Részletes cselekményvázlatot dolgozol ki, vagy csak neki ülsz, és lesz, ami lesz?
V.:
Valahol a kettő között 🙂 Egy bizonyos mértékig ki szoktam dolgozni, vagy legalábbis kitalálni a történetet, de vannak részek, részletek, befejezések, amik csak akkor kristályosodnak ki, amikor elérek odáig.

7. Hallgatsz zenét írás közben? Ha igen, ez befolyásolja szerinted a szöveget?
V.:
Az Integrálva alapjai annak idején konkrétan egy dalból ihletődtek 🙂 De amúgy igen, az egyes regényeimhez konkrét lejátszási listáim vanak, hogy segítsenek kicsit elmerülni az adott hangulatban. Hogy konkrétan a szöveget befolyásolják-e? Egészen biztosan.

8. Milyen „civil” munkáid voltak már, és befolyásolták-e ezek a történeteid?
V.:
Informatikusként dolgozok, és az Integrálvában elég sok az informatikai vonatkozás, szóval szerintem igen, volt rá befolyása 🙂 Egyébként én hiszek abban, hogy egy író merítsen saját magából, a saját tapasztalataiból és minden írásába, minden karakterébe tegyen bele egy kis darabot magából. Ugyanakkor ne féljen új dolgoknak se utánajárni.

9. Ha egy kitalált világban élhetnél, melyik lenne az?
V.:
Az a baj, hogy a kedvenc, kitalált világaim mind elég halálosak, nem húznám bennük öt percig sem 😀 Az egyikben a káosz hordája pusztítana el, a másikban radioaktív ghoulok tépnének szét… Mindenesetre bárhova is mennék, az valami csendes, eldugott, elfeledett hely lenne, festői tájjal.

10. Ha eltölthetnél egy kellemes vacsorát három (élő vagy holt) íróval, kik lennének azok, és miért?
V.:
Egyrészt Mark Lawrence-szel, mert nagyon jó fejnek tűnik, és nem mellesleg kikérdezném az önmarketing módszereiről, meg erről-arról a karakterábrázolás kapcsán. Elmondanám Margaret Atwoodnak, mennyire tetszett a Guvat és Gazella 🙂 és meghallgatnám, mit tud mondani az emberi természetről, illetve szívesen beszélnék még China Miéville-el is, ugyanis nagyon tetszik a látásmódja, biztosan rendkívül érdekes ember.


11. Mi a legnehezebb és legkönnyebb dolog az írásban úgy általában? Mi volt a legnehezebb és legkönnyebb dolog az Integrálva megírásában
V.:
Úgy általában jelenleg a rendszerességgel van bajom. Ha valaki termékeny szerző szeretne lenni, márpedig ez a célom, akkor a rendszeres írást mindenképpen a mindennapjai részévé kell tennie. Én az elmúlt időben kampányszerűen írtam, de ezen minél előbb változtatni akarok.
A legkönnyebb? Vannak részek, amiket előre vár az ember. Fordulatok, izgalmas jelenetek, amiket már jó előre, részletesen kitalált és sokat forgat az fejében. Amikor ezekhez elérek, szinte kifolynak az ujjaimból.
Az Integrálva esetében is ez volt a legkönnyebb.
A legnehezebb talán az, hogy az első alkalommal, amikor a regénnyel pályáztam a IV. Aranymosáson, visszautasítást kaptam. Természetesen maga a visszautasítással való megbirkózás sem volt könnyű, de kaptam egy rövid kritikát is a regényről (amúgy teljesen jogosat), ami alapján tulajdonképpen újra kellett írnom az egészet.
Az nem volt egyszerű.

12. Milyen tanácsot adnál feltörekvő íróknak?
V.: Az építő kritika kincset ér, hasznosítsák, fejlesszék magukat minél jobban, és véletlenül se adják fel az írást, akárki akármit is mondjon!

Köszönöm a válaszaid és további sok ihletet és sikert!

Viktor blogja

Viktor Fb oldala

A könyvet itt rendelhetitek meg

 

A régebbi interjúk:

A decemberi Piszkos Tizenkettő interjút itt találhatjátok.

A januári Piszkos Tizenkettő interjút itt találhatjátok.

A februári Piszkos Tizenkettő interjút itt találjátok.

A márciusi Piszkos Tizenkettő interjút itt találjátok.

Az áprilisi Piszkos Tizenkettő interjút itt találjátok.

A májusi Piszkos Tizenkettő interjút itt találjátok.

A júniusi Piszkos Tizenkettő interjút itt találjátok.

A júliusi Piszkos Tizenkettő interjút itt találjátok.

Az augusztusi Piszkos TIzenkettő interjút itt találjátok.

A szeptemberi Piszkos TIzenkettő interjút itt találjátok.

Az októberi Piszkos TIzenkettő interjút itt találjátok.

A novemberi Piszkos Tizenkettő interjút itt találjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.