Úton a hulladékmentesség felé: Mosható pelenka körkép

Eredetileg pénteken posztoltam volna, de mivel amúgy is kész volt a cikk és kora reggel az USA és okos társai felborzolták az idegeimet (lásd a cikket az ENSZ csúcsról itt és az amerikai vizek védelmét itt), ezért úgy döntöttem bosszúból kiposztolom ma.

Ellensúlyozásképp megmutatom a “karácsonyfánk,” hogy lássátok nem bort iszok és vizet prédikálok. Az ünnepeket amúgy sem itthon töltjük, és nagy könyvmolyok és társasjátékosok vagyunk, ezekből építettem fát. 🙂

A karácsonyi cikkre és a független könyvesboltokra refláktálva Csaba ajánlotta a konyvudvar.netet, ahol

” Könyvudvar egy diszkont könyvesbolt, ahol nem használt, de korábbi megjelenésű könyveket forgalmazunk az utóbbi 25 év könyvkiadói terméséből. A könyvbarátok kultikus helyének nevezett minket egyik törzsvásárlónk és valóban számos cím az országban csak nálunk kapható. Profilunk a társadalomtudományok és szépirodalommellett a szórakoztató-ismeretterjesztő-, és a gyerekirodalom. Másik specialitásunk az árképzésünk, akár az antikvár árakhoz képest is jóval olcsóbbak vagyunk.”

A boltjuk pedig a Múzeum körúton található.

Itt pedig következzen minden, amit a mosható pelenkákról megtudtam. Köszönöm szépen a válaszolóknak, rengetet segítettek.

A pelenkás illusztrációk Aliexpress illetve Milovia termékek.

1. Mióta használod (vagy mennyi ideig használtad) a mosható pelenkákat?

A) 3 hónap (még)

B) 1 éve

C) Több, mint 3 éve

D) Kisebb-nagyobb megszakításokkal 4 éve

E) Az első gyerekemmel kb. a köldökcsonk leesésétől kezdtem, vele szobatisztasásig használtam, ő 2 évesen lett szobatiszta. A második gyerekkel is kb. születéstől, vele is 2 éves koráig.

(Bár nem kérdés, de a másodikkal azért hagytam abba, mert költöztünk és teljesen új körülmények között ezt a feladatot már egyszerűen nem vállaltam. Kicsit sajnálom, mert a 2. gyerekem később lett szobatiszta, rengeteg szemetet termeltünk sajnos.)

2. Miért döntöttél ezen megoldás mellett? Mik az előnyei, esetleges hátrányai?

A) Ismerősöktől hallottam.

Előnye amiért választottam az, hogy olcsóbb, természetkímélő, kukabarát–> A kukánk olyan nehéz lett a kislányunk megszületése után, hogy ránk szóltak, hogy ne tegyünk bele törmeléket, erre megmutattuk a külön zsákba beletett majd 30 kilós pelusos adagot.

Illetve amióta mosható pelust használunk, egyszer se folyt ki kaki!!! A ruhái mindig olyanok lettek, amiből szintén nem jön ki, és azt már utcára nem adhatom rá és sosem tudom, mikor történik tehát kb. az összes kisruhája foltos volt kezdetben.

Hátránya, több leírva, mint előnye, de talán megéri. Nehezebb kezelni, sokkal macerásabb a feladás, főleg a levétel. Lehet, a mi pici babánk egyedi, de a kaki olyan erős sárga, hogy hiába mosom nem tűnik el, így mindig olyan mintha használt pelust húznék rá, és ez az egymás után bekövetkező balesetek után csak egyre rosszabb.:) Vendégségbe a legnagyobb macera a baleset, mert nem tudom diszkréten elrejteni agy zsákba, és kidobni, hanem “aurád” lesz tőle. A táskának is, így utazáshoz egyáltalán nem használjuk. Nem igazolódott, hogy nem kell alá krémet használni, akkor a popsija mindig kipöttyösödött.

Több féle betét van, a kislányom örökölte a fehér és érzékeny bőröm, így a műszálas és a bambusz irritálta. Nekünk a kender és a pamut jött be.

Nem tudom, akárhol beszerezni, sokat kell mosni (de így meg a vizet pazaroljuk, mert 2 naponta muszáj mosni, hogy ne szagold a szagát, plusz tutira kijöjjön a folt – minimum70 fokon előmosással szóval, ahol védem a környezetet a pelustól, onnan elpazarlom a vizet 🙂

B) Elsősorban a környezettudatosság és baba egészsége miatt. Nem mellesleg olcsóbb is.

C) Nincs hátránya:) Mert bőrbarát,környezetkímélő és olcsó.

D) Környezetbarát, kevesebb nehezen lebomló hulladékot termel. Hátrány: a kakit kézzel ki kell mosni, hogy ne legyen foltos a pelus.

E) Iszonyú mennyiségű szemét termelődik, főleg egy csecsemőnél, naponta vittünk le egy zsák szemetet, ezt nem lehetett így tovább csinálni. Környezetvédelmi szempontból ez sokkal jobb megoldásnak tűnt.

Kaptam egy komplett készletet kölcsön, így egyszerű volt elkezdeni. És láttam, hogy ezt lehet értelmesen csinálni, volt előttem példa.

Előnye hogy sokkal olcsóbb. Vezettem a költségeket, rengeteget spóroltunk a moshatóval. A maradék készletem nagy részét el tudtam adni, olcsóbban bár, mint ahogy vettem, de mégis valamennyiért. Amivel már nem akartam foglalkozni, azt tovább adtam volna ismerősöknek, de nem volt rá érdeklődés, így egy hordozós klubba kerültek.

A szülést követő elszigeteltségben ez volt a szórakozásom, hogy pelenkákat vadásztam a neten és próbálgattam. Klubokba jártam, ismerkedtem másokkal, akik hasonlóan gondolkodtak.

Szeretek mosni, így nem zavart, hogy hetente kettővel többször ment a mosógép. Teregetni is szeretek, de azért nagyon örültem, amikor beruháztunk egy szárítógépbe. Tudtam kintre teregetni, ez nyáron szuperül működött. Télen nehéz ügy a szárítás, nagyon kis lakásban, penészedés veszélye mellett lehet, hogy nem erőltetném.

Hátránya annyi biztosan van, hogy nem minden pelenka jó minden gyerekre, kellett kísérletezni a fazonokkal, márkákkal.

3. Honnan szerzed be őket? (Melyik márkára esküszöl? Esetleg próbáltad-e már te magad elkészíteni őket?)

A) Internetről, többet próbáltam még nincs abszolút győztes 🙂

B) Kaptam ismerőstől, vettem használtan és rendeltem online. Nincs 1 konkrét márka. Nem próbáltam készíteni (tudás és kézügyesség hiányában).

C) Magyarországi webshop és Aliexpress (két pelusmárkájuk verhetetlen minőségben és árban)

D) Internetes boltból vettem, nincs márkapreferenciám.

E) Vagy használtan vettem őket vagy pedig magam varrtam.

Újonnan nem érdemes megvenni őket, mert ha pont nem passzol a baba testfelépítéséhez, pisilési szokásahoz, akkor nagyot bukik az ember anyagilag. Érdemes egyet-egyet venni használtan és próbálgatni.

2 éve nem követem már a piacot, akkoriban a PopIn és  GroVia nagyon menő márkák voltak. Nekem egyik sem jött be, de ettől még nagyon gyakran felbukkannak a használt piacon.

Kezdésnek szerintem a prefold és a zsebes pelenka/külső kombináció a legjobb és a legegyszerűbb. Nagyon szerettem a bambusz nadrágbelsőket és a pul külsőt hozzá, ezek is praktikusak. Bumgenius, Flip, Blueberry, ezek a márkanevek még rémlenek.

Sok magyar készítő van, Csimota, Noi a gyapjúkülsőivel, Millentin, Csillandi, Norka, Nita Baby. Közülük csak párat próbáltam ki. Ha valaki kizárólag magyar gyártmányú pelenkát szeretne, meg tudja oldani.

Aki maga akar varrni, az nehezebb helyzetben van, mert kevesen forgalmaznak jó minőségű alapanyagot Magyarországon. Nekem szerencsém volt, mert közös rendelésekben sikerült részt vennem, így például jó minőségű bambuszfrottírt sikerült vennem, csak meg kellett várni, míg a viharos tavaszi óceánon befut a kikötőbe a hajó. Jó alapanyagokat Csimota árul tudtommal csak Magyarországon.

Kínából is sokan vesznek pelenkát, ott gyártják az olcsó zsebes pelenkákat. Nekem nem jött be, nagyon műanyag és folyton áztunk vele. De akinek a gyerekével kompatibilis, az nagyon olcsón megúszhatja az egész pelenkás időszakot.

4. Hogyan fogadta a környezeted a döntésed?

A) Anya és húgom kiakadt, hogy visszamegyünk a “középkorba”. A férjem örült kezdetben a spórolásnak, majd kiakadt, mennyi munka van vele 🙂 Pár barátnő örült, hogy csatlakozom a “klubba” és lesz mit kibeszélni 😛

B) Vegyesen, de javuló a tendencia 🙂

C) Furán néztek… mert azt hiszik, hogy nincs pénzünk pelenkára 😀

D) A férjem elfogadta, de nagyjából bolondnak néznek, mert ez “macera.”

E) A nagyszülők néztek nagyot, de nem szóltak semmit. Aztán látták, hogy működik. A játszótéren ökomami besorolást kaptam és néha meg kellett hallgatnom mások véleményét a témáról (hogynekederrehonnanvanidőd, úristenmindentkézzelmosol, tiakkorilyenzöldekvagytok), de nem volt vészes.

5. Mik a tapasztalataid? Milyen tanácsot adnál azoknak, akik most vágnak bele a kísérletezésbe?

A) Aki nem mos sokat alapból (heti egyszer pl.), ne próbálja, az első hét vagy több kínszenvedés, neked is és a picinek is, főleg, ha már megszokta, hogy az eldobhatót 2 perc alatt kicseréled. Legyen játék (sok) a pelenkázónál, hogy elfoglalja magát. Nem mindegy, milyen formát próbál, minden babának más az anatómiája, ami jó rá. Ha kifolyik a dolog, akkor nem passzol a gyerekre, nem a pelus rossz.

B) Ne habozzanak, gyorsan bele lehet jönni! Gondoljanak a gyermekeik jövőjére, és ne keressenek mindenféle kifogást (lustaság, időhiány, én egyedül kevés vagyok, stb.).

C) Mindenképpen érdemes. Az eldobható pelenka iszonyat környezetszennyező, több számítás kimutatta, hogy a mosható pelenka előállítása sokkal olcsóbb és a környezetre sem ró akkora terhet, mint az eldobós. Nem utolsó sorban a baba bőre sem érintkezik kemikáliákkal

D) Szerintem nem igényel sokkal több vesződést, mint az eldobhatós pelus. Érzékeny bőrű babák popsijának jobbat tesz. Érdemes megnézni a pelusfajtákat mosizós közösségekben, vannak “tapogatós” összejövetelek, ahol aktívan mosizós anyukákkal lehet beszélni, tájékozódni.

E) Bátran bele lehet vágni, csak nyerni lehet vele.

Ha van ismerős, aki moshatózott, kérdezzük ki, menjünk át és nézzük meg a készletét.

Ha nincs, akkor nézzétek meg a moshatós csoportokat fészbúkon. Hihetelen mennyiségű információ áll rendelkezésre. Olvassatok.

Használtan érdemes venni pelenkát és kezdésnek csak párat.

Nem kell azonnal moshatóba tenni a gyereket, lehet szokni a feladatot. Venni pár pelenkát és kipróbálni hogy működnek, folyamatosan kiváltani egyre több papírpelenkát, ahogy látjuk, hogy működik.

Az éjszakai pelenkázás hard core, ne azzal kezdjetek.

Nem az a cél, hogy szívassuk magunkat. Ha beteg a gyerek, pláne az anya, utazásnál kényelmetlen, mindenből elegünk van, hulla fáradtak vagyunk, akkor ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, vegyük elő a papírpelenkát a tartalékból.

Én simán mostam mindent, normál hőfokon, sima mosószerrel. De ha valaki mindent fertőtlenít, vasal, főz és egyáltalán baktériummentesít, akkor ez nem az ő világa.

Sem sok pénz, sem semmilyen extra mosószer, vödör, adalék, varázsszer nem kell a moshatózáshoz. Egy sima fedeles vödör megteszi és egy mosógép.

A kakifogó papír nagyon szuper anyetejes babáknál, érdemes venni.

Én szerettem csinálni, örülök, hogy moshatóztunk, nyugodtabb a lelkiismeretem.  Gyönyörű pelenkáik voltak a gyerekeknek, főleg nyáron csodás látvány volt a moshatós popó. (Nem, nyáron sem izzadtak bele.

6. Kismamaként milyen más módon tudod még csökkenteni a szeméttermelést?

A) Popsitörlő mellőzése: mi akármilyen macera is vizes kendőzünk. Nem fogom plusz kemikáliával törölgetni a pici érzékeny popóját, plusz 1 popsi törlés minimum 2 kendő, kaki estében 4 talán utazásnál van nálunk mindig, de ha megtehetem, hogy vizezem a (büfizetető) kendőt inkább, vagy itt az eldobható papírszalvétát a ruha kérdése. Több gyereknél okés, de aki 1et akar rengeteg kisruhája lesz, hisz a babszem nő, mint a gomba. Ne dobják ki, ajándékozzák el, vagy adják el vagy akármi, de már most 3 zsák van nekünk is 🙂 ami majd jó lesz a tesóknak és a hugiéknak 🙂 de ebből lehet nagy pazarlás, ha több száz van és mindet kb. 2szer vette fel a gyerek 🙂 Remélem, segíthettem.

B) Mosható popsitörlő, intimbetét, mellpárna, illetve intim kehely, házi készítésű popsikrém a babának. Ki lehet használni, hogy minél több házi készítésű dolgot készítsünk, az alapanyagokat pedig csomagolásmentesen.

C) Mosható popsitörlőt használunk, használt ruhákat és játékokat vásárolok többnyire.

D) Mosható melltartóbetétet használok.

E) Ezt passzolom, a terhességeim alatt vagy költöztünk, vagy nagyon rosszul voltam, elég sokadlagos téma volt a környezetvédelem. De ha ez számít, akkor mi elég sok holmit kaptunk/vettünk használtan, legyen az kismama ruha, babaágy vagy gyerekruha.

A körkérdés során pár nehézség is felmerült (pl. mosás, vendégség, etc.) ezért megkérdeztem az egyik kedves válaszolót, aki már több éve használ mosipelust, hogy adjon tanácsot ezekben a kérdésekben. Íme a válasza.

Mosás:

A mosás nem gond nekem. Úgy csinálom, hogy a pisis/kakis pelus kiöblítem, ha kell marhaepe szappannal bedörgölöm, és megy a vödörbe. 2-3 naponta mosok, akkor bedobom a gépbe, elindítok egy 15 perces öblítő programot. Ha ez lefutott, teszem a mosószert (ecover vagy házilag főzött), és mivel nincs teli, mellédobom a párom fehér munkás ingeit vagy atlétákat, törülközőket, ami mehet 60 fokon. És nem, nem pisiszagú utána a többi ruha.

Számottevően nem több a vízszámla ( mondjuk sose figyeltem),de sok számítás vana neten, ami alátámasztja, hogy még így is sokkal, de sokkal környezetbarátabb a mosi.

Házilag főzött mosószer és natrium perkarbonat fehérítő tökéletes (utóbbi pár hónapban lusta voltam főzni mosószert, boltit vettem, hát kivagyok az „illatától”. Bahh, alig várom, hogy elfogyjon. Na de a lényeg annyi lett volna, hogy ha okosan csinálja az ember, tök olcsón megússza a pelenkás korszakot.

Vendégség:

Van vízhatlan mosózsák, ebbe jön a használt pelus szagmentesen zár.

(Erről jut eszembe, tegnap rendeltem magamnak a Shamobagsről ilyen kis csini vízálló tokot, és ott a leírásnál írja, hogy lehet beletenni „műsoros” mosható pelust.)

Márkák:

Ez a piac is iszonyatosan telítődik, egy minőségi, csini, csudaszép darab 7-8000 Ft körül mozog. Ugyanakkor az aliról rendelt happy flute és elf „márkák” simán verik ezeket a drága pelusokat. Egy példa: a Milovia lengyel gyártmány magasan vezeti (vezette?!) a pelus piacot. Egy pelus kb. 7000 Ft. Iszonyú szép darabok…nos, ugyanezt tudja a 4 eurós Alis pelus is… sőt, többet. A miloviám tönkrement 2 év alatt (kinyúlt a combgumi) míg az alis vígan bírja most is. Szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy már nagy biznisz van ezen a téren is, de nem feltétlen kell bedőlni a drágább jobb hiedelemnek.

Sok anyuka átesik a ló túloldalára és vagyonokat költ mosira. Én próbálok középen maradni, sőt most már tuti nem veszek 8000-ért pelust, rendelek aliról, ugyanazt tudja. A betétekkel szintén ez van: vannak szuper nedvszívó drága és olcsó betétek. Mi itthonra például tetrapelenkát használunk. Kicsit nagyobb csomagot csinál, mint egy jó nedvszívó betét, de itthon nem érdekel, főleg úgy, hogy ingyen kaptam vagy 50 darabot.

Hulladékmentes ajándéktippek

Hulladékmentes fürdőszoba és konyha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.