Úton a hulladékmentes élet felé: Karácsony

Visszajelzések

Ismét nagyon sok kommentet, ötletet és visszajelzést kaptam, amit ezúton is köszönök. Szeretném külön megköszönni a javaslatokat Verának és Heninek, a rengeteg ajándék ötletet Dorottyának, a részletes meglátásokat és korrektúrát pedig Csabának.

Bevezetésként itt van pár dolog, amikről a kommentben beszélgettünk, vagy külön küldtétek nekem. Illetve pár vonatkozó cikk, amit a héten találtam. Ezeket általában megosztom a Facebookomon is, de gondoltam a fontosabb híreket összerendezem ide sajtófigyelő formájában. Majd legyetek olyan drágák, és osszátok meg kommentben, hogy ezt hasznosnak/érdekesnek találtátok-e, mert ha halálra unjátok magatok, és csak átgörgetitek, akkor legközelebb inkább mást csinálok helyette J

A viaszos szendvics zsákokkal kapcsolatban itt van egy nagyon szimpatikus magyar webshop, illetve egy angol nyelvű videó arról, hogy magatoknak hogyan tudjátok ezt elkészíteni. Tényleg nem bonyolult, és nagyon gyorsan megy.

Kaptam egy ilyen videót is, amiben Viszkok Fruzsi (aki elviekben egy híresebb Youtuber, de én egy sötét lyukban élek, szóval nem ismerem :D) 10 könnyen követhető tippet ad arra, hogy mit tehetünk a környezetért. Nagyon sok mindenről már én is írtam, de sose árt az ismétlés J Ő is bemutatja, hogyan készíthetünk viaszos kendőt.

Sajtófigyelő

A Divany.hu is hozott múlt héten egy cikket a hulladékmentes életről, ezt itt olvashatjátok. Nagy örömmel tölt el, hogy populárisabb csatornákon is szóba kerül ez a téma. Jól bemutatják, hogy a komplikáltabb, időigényesebb lépések (termelői bioliszt felkutatása, saját dobozos termelőknél történő vásárlás) mellett bizony néhány fogyasztási szokásunk megváltoztatásával (tusfürdő helyett szappan stb.) is sokat tehetünk.

Egyéb hírek a nagyvilágból:

A kanadai parlament egyhangúlag (288 igen, 0 nem!!) elfogadott egy tengeri műanyag szennyezést megakadályozni hivatott törvényjavaslatot. A törvényjavaslat olyan dolgokra tér ki, mint az egyszer használatos műanyagok korlátozása vagy a viharok során partra sodort műanyag szemét. Erről bővebben angol nyelven itt olvashattok. Ezalatt az ausztráloknál, mindössze három hónap alatt több mint 80%-kal visszaesett a műanyag zacskók használata, azáltal, hogy fizetőssé tették az addig ingyenes szatyrokat. Fontos megjegyezni, hogy a kezdeményezés azért járt sikerrel, mert két nagy üzletlánc a Coles és a Woolworth is beállt a sorba.

Lengyelországban zajlott az ENSZ klíma konferencia, ahol mindenki kedvenc David Attenborough-ja is részt vesz. Az egyik felszólalását itt hallgathatjátok meg angolul. Szintén BBCs cikk a klímaváltozásról és pár javaslat, hogy mit tehetünk ellene.

Jó angol nyelvű cikk arról, hogy hogyan csökkentsünk a környezetünkben a műanyagot (ezek közül sokról már mi is beszéltünk), de úgy látom, sok cikkük van a kertészkedésről is, ami kifejezetten jól jön majd nekem, amikor beindítom a kis kertem.

Ha csak egy videót szeretnél megnézni a sok közül, akkor ezt ajánlom, amiben arról esik szó, hogy az újrahasznosítás miért szükséges, de nem elégséges.

Hulladékmentes karácsony

Eredetileg azt terveztem, hogy az ajándékötletek mellett a hulladékmentes baráti/családi összejövetelről is szót ejtek, de megint túlnőtt rajtam a cikk, (már meg sem lepődök :D) ezért erről két hét múlva, a mosható pelenkás beszámoló után írok. (Tudom, hogy akkor már túl közel leszünk az ünnepekhez, és lehet, bizonyos dolgokon késő lesz változtatni, de a lenti 10 pontból már most is inspirálódhattok, és lássuk be a családi összeröffenések inkább ünnepi téma, mint a pelenkák és a babakaki J)

Követik egy francia FB oldalt a ça commence par moi-t (Velem kezdődik) ahol társadalmi témákról, és nagy hangsúllyal a környezettudatosságról is szó van. Ha tudtok franciául, és gyakorolni szeretnétek, nyugodtan kövessétek az oldalt. Itt találtam ezt a kis karácsonyi képet, amivel kezdeném is az igazi cikket.

10 dolog, amit egy zöldebb évvégéért tehetünk

 

  1. Bevezetem a fordított adventi kalendáriumot,

ami nálam haszontalan, továbbadom olyannak, akiknek jól jöhet.

  1. Hulladékmentes fenyőfát állítok,

„visszanyert” fából, kartonból, fényfűzérből (alternatív karácsonyfa ötleteket itt találtok)

  1. Előnyben részesítem a nem tárgyi ajándékokat (élményeket)

Kevesebb tárgy, több társasági élet

  1. Magyar termékeket ajándékozom

A szállítás kevesebb terhet ró a környezetre

  1. Vintage tárgyakat ajándékozom

Ezeknek a tárgyaknak van története, de nincs CO2 lábnyoma

  1. Furoshiki technikával csomagolom az ajándékaim

Nincs több pár perc használatért elpazarolt papír. (A furoshiki egy hagyományos japán csomagolási technika, karácsonyi alkalmazásáról itt egy videó) Furoshiki kellékeket beszerezhettek a Shamobags boltjából itt.

  1. Vegetáriánus karácsonyi menüt főzök

Akár 10x kisebb CO2 lábnyom

  1. Megálljt parancsolok az eldobható edényéknek

Jobb elmosogatni, mint kidobni

  1. Visszaszorítom az élelmiszerpazarlást, amennyire csak tudom

A maradékokat újra felszolgálom, átalakítom vagy elajándékozom

  1. Repülő helyett vonattal megyek

Pár órával több utazás, sokkal kisebb CO2 (Oké, én ezt például nem tudnám betartani, mert akkor soha az életben nem jutok haza, de érdemes az autó helyett a vonaton vagy tömegközlekedésen elgondolkodni, ha kivitelezhető. Bár szerintem senki nem várja el az embertől, hogy ajándékokkal tele rakva nyomorogjon a BKV-n.)

Ajándékötletek

Élmények

Mint azt a fenti 10 tipp közt is láthattuk, a legjobb az, ha élményt, nem tárgyi ajándékot adunk. Mi már egy ideje ezt az elvet követjük, mondjuk eleinte inkább praktikussági, mint hulladékmentes okokból. Mivel külföldről jövünk, és csak nagyon nagyon extrém esetben vagyok hajlandó feladós bőröndöt venni, (eddig két extrém eset volt, amikor kiköltöztem, meg amikor házasodtunk, és szállítanom kellett a menyasszonyi ruhám) ezért már pár hazalátogatás óta menekülőszobázást kapunk anyutól. Így azon kívül, hogy nem kell cipekedni, még közös élménnyel is gazdagodunk. (És anya egyre jobban tolja a játékot!) Amúgy ár kb. két éve tervezek egy menekülőszoba ajánlót, egyszer majd talán oda is eljutok. Álljon itt egy kis ajánló a teljesség igénye nélkül. (Nyaranta extrém menekülőszoba maratonokat tolunk G-vel, mert az árak töredéke a külföldieknek, szóval ha javaslatra van szükségetek, írjatok nyugodtan.)

Irodalom és disztópia fanoknak (1984) de az E-exittől bármi remek

Harry Potter fanoknak

Japán rajongóknak

Imádjuk a tematikus sétákat is, az Imagine Budapest csapatával már annyit sétált a család, hogy törzsvásárlói kártyák is van. Ha szeretnétek, erről is tudok tanácsot adni, bár inkább a régi sétákat ismerem, viszont a téli mesés sétával szerintem nem lehet mellélőni.

Heni barátnőm és családja például úgy döntöttek, hogy ajándékozás helyett elmennek együtt étterembe. Nagyon önzetlen családok pedig ajándék helyett azt kérik, hogy a szeretteik adományozzanak pénzt egy szívükhöz közel álló jótékony szervezetnek.

Audible – Idegen nyelven olvasó könyvmoly ismerősöknek

Alapvetően tudom, hogy az Amazon fúj fúj (és ha könyvet akartok venni, inkább használjátok az ingyen szállító Bookdepository-t vagy a független könyvesboltokkal együtt dolgozó, társadalmi felelősségvállalásban jeleskedő Biblio-t), de az Audible nekem teljesen megváltoztatta az olvasási szokásaimat, és imádom a hangoskönyveiket. Sokszorosan jobbá teszik a mosogatást, nekem elhihetitek! Szóval érdemes lehet könyvmoly ismerősöknek előfizetést vagy hangoskönyv kupont ajándékozni.

Tárgyi ajándékok

Talán kevésbé „romantikus,” de ne féljünk ajándéklistát készíteni, és megosztani a barátainkkal, szeretteinkkel. Persze, szép dolog, hogy megmutatják, hogy annyira ismernek, hogy olvasnak a gondolatainkban, de egy kis segítség nem árt.

A lakásavatónkra, amiről majd két hét múlva mesélek, megmondtam a barátainknak, hogy mik azok a dolgok, amiknek örülnénk. Így nem kellett találgatniuk, mi pedig azt kaptuk, amit kértünk J

Ha már tárgyi ajándékot adunk, igyekezzünk olyat választani, amire az ajándékozottnak tényleg szüksége van, és nem egy huszonnyolcadik biszbasz mütyür.

Illetve az ajándékozás jó alkalom lehet arra is, hogy cselesen a hulladékmentes élet felé csábítgassuk szeretteinket.Sajnos sokan eleve elzárkóznak az ötlettől, vagy csak nem szeretik, ha megmondják nekik, mit csináljanak, de egy-egy jól irányzott és jópofa ötlettel felkelthetjük az érdeklődésüket.

Butaságnak hangzik, de szerintem nagyon sokat számít, ha valami jól néz ki. Én bevallom, először azért próbáltam ki a mosható betéteket, mert nagyon szép, színes mintáik voltak. Ez lehet, gyerekes, de az ember előbb próbál ki valamit, ha kedve van hozzá, és ha nem érzi cikinek.

Szappanok és szilárd samponok

Ezekről már volt szó a fürdőszobás cikkben, szóval nem ismételném önmagam. Szerintem, ez a váltás az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja, hogy csökkentsük a műanyag hulladékot, ráadásul praktikus ajándék is.

 

A LUSH SOS Sumatra samponkorongja pálmaolaj nélkül készült, és a bevétel támogatja a Szumátrai Orángután Társaságot és az Orángután Információs Központot, akik a támogatásoknak köszönhetően meg tudtak vásárolni egy 50 hektáros földterületet, ami azelőtt olajpálma-ültetvényként működött. Ha ilyesmit ajándékozunk, a háttér információkat bátran osszuk meg az ajándékozottal, hiszen már a látókör szélesítéssel nagyon sokat teszünk.

(55g /3190 Ft)

Szintén LUSH-os termék, a Charity Pot  csomagolásmentes testápoló (3790 Ft/db)

Legtöbbször igyekszem helyi termékeket rendelni, de nagyon megtetszett a Geeky Clean csapata. (az Egyesült Királyságban vannak, szóval legalább nem érkezik ooolyan messziről a csomag) Szerepjátékos, geek barátainknak remek ajándékokat találhatunk. Én egy Sailor Moonos szappant vettem egy barátnőmnek. Csodaszép és isteni illata van, csak azért nem tartom meg, mert kiemelten jó barátnő vagyok.

(4.49 EUR, illetve 7.85 EUR + szállítás)

Magamnak pedig egy Totoros Soot Sprite-os bőrradírt vettem. Ne tévesszen meg az egérkakira hajazó kinézet, nagyon kellemes teafa illata van. A doboz sokkal nagyobb, mint amire számítottam, szóval egy ideig elleszek vele, a doboz pedig fém és csinoska, szóval utána is valószínűleg megtartom. Lehet, nekivágok a saját kozmetikumok gyártásának, ki tudja?

Ha már ott voltam, gyertyákat is rendeltem, egyrészt, mert nagyon hygge (dán szó, talán kuckósnak fordítható legjobban) másrészt, mert amikor a hidegben gépelek, szeretem a kis táncoló lángot a kezem közelében. A gyertyák szójaviaszból készültek, és üveg tartóban vannak, szóval amennyire lehet környezet kímélőek. Könyvmoly ismerősnek jól jöhetnek a könyves / sorozatos gyertyák, úgyhogy itt szemérmetlenül megreklámozom a Szaszkó Gabi barátnőm könyvéhez készült két gyertyát. Otthonra rendeltem belőlük, karácsony után ezeket is tesztelem.

(3402 Ft + szállítás)

Vizes kulacs, hordozható kávéspohár

Ezek közül mindkettő hasznos és szintén környezettudatos ajándék. Rengeteg helyről beszerezhetitek őket, de megmutatom, én honnan rendeltem az enyémeket.

A fémkulacs, amit én használok, egy francia cégtől (Gaspajoe) jön, és a párizsi hulladékmentes boltban vettem, ez egyike volt az első hulladékmentes termékeimnek. Nem volt olcsó, és utána sokkal kevesebbért láttam kulacsokat a szuveníres bóvli boltokban, de megnyugtatott a tudat, hogy ez minőségi és karbonsemleges termék.

A jó példámat látva, a férjem is kedvet kapott egy kulacshoz. (Látjátok, a jó példa ragadós! Többet ér az ember őszinte példamutatással, mint meggyőződés nélküli prédikálással.) Neki a 4Oceanről rendeltem kulacsot, ezzel is támogatva az óceánok tisztítását. Minden vásárlás fél kiló műanyag szemét eltávolítását teszi lehetővé.

(40 USD)

Egy angol charity shopban bukkantam a csinos hordozható kávéspoharamra, és bevallom, azért vettem meg, mert nagyon tetszett, hogy bohókás és színes. Az, hogy még környezettudatos is, csak hab volt a tortán. A hétköznapokon nem igazán járok a városba, ezért nem iszom elviteles kávét, de New Yorkba magammal vittem, és nem voltam rest ebbe kérni a kávét. Nem mondom, hogy mindenki ujjongott a gondolattól, de senki nem szólt be. Amúgy a Starbucksban egy kis engedményt is kapsz (talán 10%-ot) ha saját pohárba kéred a kávét, de ezt nem reklámozzák elég feltűnően… (Franciaországban pici betűkkel ki van írva az itallap aljára, de New Yorkban sehol nem is láttam.)

Ismét a jó példámnak köszönhetően a férjem is kedvet kapott, neki is rendeltem egy szépet és férfiasan elegánsat.

Itt érdemes megjegyezni, hogy minden évben 100 milliárd (!!!) egyszer használatos papírpohár kerül a szemétbe, szóval ez is remek figyelemfelhívó ajándék.

(10.95-13.95 euró, mérettől függően)

Gyerekeknek

Dorottya, a zöld ajándékok kifogyhatatlan tárháza, küldte ezt a linket. A magyarországi WWF segítségével örökbefogadhatsz magyar nagyragadozó fajokat, mint a farkas, a hiúz és a barnamedve. A támogatáshoz egy ajándékcsomag is jár, amit kérhetsz papírmentes csomagolóanyagokkal is.

Nem csak cuki ajándék, de jó alkalom, hogy a gyerekekkel elbeszélgessünk a természetvédelemről.

(10 000 Ft-tól)

A Photosynthesis egy gyönyörű és nagyon zen játék. Amiben a játékosok az erdő egyik fafaját személyesítik meg a fák egész életciklusán keresztül. 2-4 személy játszhatja, 8 éves kortól ajánlott. Nagyon jót tesz a matematikai készségek fejlesztésének és természetismeret szempontból sem utolsó. Arról nem is beszélve, hogy a Blue Orange Games elől jár a környezettudatosságban is, ahogy azt a jelmondatuk is mutatja: Hot games for a cool planet! (Menő (forró) játékok egy menő (hűvös) bolygóért.) A játék 100% újrahasznosított papírból készült. Ha társasjátékos tanácsot szeretnétek, ez ügyben is írjatok nyugodtan, egy két lábon járó enciklopédiával élek együtt.

 (11 490 Ft)

Üzletfeleknek illetve azoknak, akiknek nem igazán tudjuk, mit vegyünk

Szintén Dorottyának (igen, ő ennek a karácsonyi cikknek a sztárja) köszönhetően fedeztem fel a Seedbonbont. Ne tévesszen meg a bonbon szó és a küllem, ezek nem ehető finomságok, hanem irodai papírhulladékba ágyazott virág- vagy fűszernövénymagok. Nyilván sokkal olcsóbb magukat a magokat megvenni, de kevésbé dekoratív. Szintén jó ösztönzés arra, hogy az ember belevágjon saját kiskertjébe. Magamnak és anyósomnak ilyen fűszernövény készletet, férjemnek pedig ezt a chilis csomagot vettem meg. (2450 illetve 3199 Ft)

Bárkinek

Szintén a szépséget és praktikusságot kombinálják ezek a szendvicszacskók (1600-2400 HUF), szerintem rendelek magamnak egy oroszlános, legyen mibe hordoznom a croissant-om meg az almástáskám. A Shamobagsnek vannak még nagyon csinos kis zacskói, amibe a csomagolásmentes bevásárlásunkat pakolhatjuk, illetve nagyobb vászonszatyraik is.

Uniszex ajándék a kulacsoknál már említett 4Ocean főterméke az újrahasznosított anyagokból készült karkötő. Ezeknek az egységára 20 USD + szállítás. Szintén fél kiló tengerben kallódó műanyag eltávolítását támogatja. Minden hónapban más környezetvédelmi szervezettel állnak össze, a karkötők is mindig mások. E hónapban a delfinek vannak soron. Kislányként nekem is volt nagy delfines korszakom, szóval ez megint jó ajándék lehet gyerekeknek, és jó alkalom egy nagy beszélgetésre.

Ezek általában csak egy hónapig elérhetőek, de most karácsony alkalmából újra megvásárolható az összes 2018-as karkötő.

Én először a Marine Nursery Braceletet vettem meg magamnak, de dupla csomagban, az alap kék karkötőt pedig anyukámnak adtam szülinapjára, kedves levélben elmagyarázva, miért fontos ez nekem. A karkötő azért is lehetnek jók, mert ha viseled őket, biztos lesz olyan kíváncsi ismerős,aki észreveszi, és ez remek alkalmat nyújt ismét a népnevelésre. Ha nem szeretnétek olyan messziről rendelni, a zerohero.hu webshopjából is megtehetitek.

A teljesség igénye nélkül idebiggyesztek még néhány magyar webshopot, amiket Dorottya fedezett fel, nagyrészt a zöldülők vásárán.

The Sorting Bags

„A The Sorting Bags azért jött létre, hogy háztartásunkban csökkenthessük a műanyag tárgyak használatát, és ezáltal unokáin számára egy élhetőbb bolygót hagyjunk magunk után. „

 Julka.hu

A webshopjukon külön karácsonyi ajánlat is van.

„A Julka számunkra a lehetőséget jelenti. Lehetőséget arra, hogy egy olyan közösséget alakítsunk ki, melynek tagjai tudatos választásukkal aktívan formálják a jövőt.  Az elmúlt évtizedek trendjei praktikus és kényelmes mindennapokat hoztak el, de közömbössé tettek minket számos valós problémára.  A közömbösség környezetre gyakorolt hatása talán a legszembetűnőbb: egyértelmű jelzéseket kapunk – változásra van szükség.”

Egyebek:

A hulladékmentes karácsonyról olvashattok még a hulladeknelkul.hun illetve videót is nézhettek Kump Edinával, a hulladekmentes.hu, aki hulladékmentes ajándéktárgyakat ajánl.

A jövő héten:

A fürdőszobás kapcsán szóba kerültek a mosható pelenkák, amikről én őszintén szólva eddig semmit nem tudtam. Jó oknyomozó riporter lévén rögtön bele is vetettem magam a témába, és kikérdeztem pár tapasztalt kismamát. A kérdéseket itt találjátok, jövő csütörtökig még nyitva a kérdőív, szóval addig nyugodtan válaszoljatok, vagy bátorítsátok ismerőseiteket!

Zöldülő cikk a hulladékmentes konyháról

Zöldülő cikk a hulladékmentes fürdőszobáról

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.