Rapid könyves tag – Könyvekről röviden és tömören

Még soha nem csináltam ilyen könyves taget, de gondoltam jó móka lesz. A kérdéseket Szaszkó Gabi blogján találtam.

Ebook vagy fizikai példány?

Ha szeretem a könyvet, vagy nagyon szép a kiadás, akkor fizikai. Az utóbbi időben viszont elég sok ekönyvet vásároltam, főleg otthoni szerzőktől. Külföldön élek, így sajna nem tudok leugrani a könyvesboltba, ha hirtelen kedvem támad egy könyvhöz. Sokkal egyszerűbb megvenni ekönyv formátumban, és kényelmesen elolvasni. Arról nem is beszélve, hogy nagyon pici a lakásunk, így határt kell szabni a könyvvásárlásnak (legalábbis egyelőre.) Az is sokszor előfordult, hogy egyáltalán nem tetszett a könyv, és végig se bírtam mondjuk olvasni. Így legalább nem foglalta a helyet a polcomon, max a Kindlem alján porosodott.

Puhatáblás vagy keménytáblás?

Puhatáblás. A keménytáblás drágább is meg több helyet is foglal. Maximum a nagyon kedvenc könyveim venném meg ilyen formátumban.

Online vagy könyvesbolti vásárlás?

Tavaly évvégén nagyon sokat vásároltam online. Vettem egyrészt a fent említett ekönyveket, aztán kicsit kirúgtam a hámból, és rendeltem néhány „igazi” könyvet, mert karácsonykor sok helyen volt ingyenes házhozszállítás. Amúgy imádom a könyvesboltokat, de csak akkor, ha nincs túl nagy tömeg, és tudok békében nézelődni. Amikor Angliában laktam, kedvenceim voltak a charity shopok, (olyan boltok, ahol többnyire second hand dolgokat lehet venni, önkéntesek dolgoznak bennük, és a befolyó pénzt különböző jótékony célokra fordítják, például rákkutatásra, vagy a szívbetegek segítésére) ahol 1-2 fontért (400-800 Ft) remek könyveket lehetett összevadászni. Nem beszélve arról, hogy megvolt annak az izgalma, hogy a változó kínálat miatt sosem tudtam, hogy mire bukkanok.

Trilógiák vagy Sorozatok?

Borzasztó nagy könyvszédelgő vagyok, így azt kell mondjam, a sorozatok többnyire elvesztenek engem valahol a negyedik-ötödik könyv körül. Nyilván a Harry Potter sorozat kivétel, és Gaura Ágnes sorozatát is lelkesen követem.

Hősök vagy Rosszfiúk?

Hm, könyve válogatja. Egy jó kis rosszfiúnak megvan a maga varázsa, de legtöbbjük csak olyan „kamu rosszfiú,” aki a felszínen balhésnak tűnik, de ha az ember megkapargatja a dohányfüstös, bőrdzsekis felszínt, egy uncsi papucsboyfriendet talál, amitől engem kiráz a hideg.

Egy könyv, amit mindenkivel elolvastatnál?

R.J. Palacio: Wonder (magyarul a „Csodácska” borzasztóan hangzik.) Valószínűleg, ha tovább gondolkodnék, találnék még fennköltebb könyveket, de a Wonder egyszerre volt lélekemelő és elgondolkodtató. Főként gyerekekkel olvastatnám el, mert nagyon fontos dolgokat tanít ez a könyv. Én a kirekesztés és kiközösítés minden formáját szörnyűnek tartom, ez a regény pedig segít, hogy az ember belehelyezkedjen a támadott helyzetébe.

Ajánlj egy alulértékelt könyvet?gaura_embertelenjo

Hm. Biztos rengeteg van, de megint csak azt mondom, ami először eszembe jut: Gaura Ágnes novelláskötete, az Embertelen jó. És nem csak azért, mert az egyik novellában az én egyik versem is szerepel. 🙂 A novellákat, azt gondolom, amúgy is alulértékelik, sokkal nehezebb őket „eladni,”mint a regényeket, pedig ők is megérdemlik a szeretetet.

Az utolsó könyv, amit befejeztél?

A „How to start a business you love & that loves you back,” azaz „Hogyan vágjunk bele egy olyan vállalkozásba, amit szeretünk, és ami viszontszeret minket,” nem hangzik túl izgalmasan vagy romantikusan, tudom. Idén szeretnék egy saját vállalkozást indítani, úgyhogy mostanában a reggeli csúcsban a metrón ilyen könyveket olvasok.

Az utolsó könyv, amit megvettél?

Az utolsó papírformátumú könyv, amit megvettem, az Zafontól a The Watcher in the Shadows volt. Csodaszép borítója van, abszolút Fanni- watcherkompatibilis a történet, és ráadásul csak 2 font volt!

A legfurcsább dolog, amit valaha használtál könyvjelzőnek?

Nem emlékszem… Elég furcsa dolgokat dugdosok a könyveimbe, igazából bármit, ami hirtelen kéznél van. Talán gyógyszerrecept?

Használt könyvek: Igen vagy nem?

Naná! Nyilván legyenek jó állapotban, de én imádom a használt könyveket, illetve mint mondtam, a használt könyves boltokat, ahol igazi kincskereséseket lehet folytatni.

Top 3 kedvenc műfaj?

Urban fantasy, mágikus realizmus, YA.

Kölcsönzés vagy vásárlás?

Vásárlás, de azért rendszeresen látogatom a helyi könyvtárat is. Ahonnan aztán kiveszek egy tonna könyvet, amit elfelejtek időben visszavinni… de ez már egy másik történet.

Karakterek vagy cselekmény?

Karakterek. Ha idegesítenek a karakterek, vagy hidegen hagynak, akkor azon kapom magam, hogy azon szurkolok, hogy történjen már velük valami, és íródjanak ki a sztoriból… Szóval ellendrukker leszek, ami nem annyira jó.

Hosszú vagy rövid könyvek?

Rövid. Legjobban az olyan 250-350 oldalas könyveket szeretem. Ez nem azt jelenti, hogy nem olvasok el nagyon hosszúakat, csak nehezebben fogok nekik.

Hosszú vagy rövid fejezetek?

Teljesen mindegy.

Nevezd meg az első három könyvet, ami eszedbe jut:

Haruki Murakami: 1Q84, Kosztolányi Dezső: Édes Anna, Romain Gary: La vie devant soi

Könyvek, amik megnevetettnek vagy megsiratnak?

Louise Rennison könyvein mindig nagyon jókat rötyögtem. Kazuo Ishiguro Never let me go (Ne engedj el!) című könyve csodálatosan megírt történet, de sosem éreztem még olyan mély felháborodást és szomorúságot, amit a könyv végén. Még most is nehéz lesz a szívem, és arra gondolok, hogy csak ne kelljen még egyszer elolvasnom, mert nem bírom ki.

A mi világunk vagy kitalált világok?

A mi világunk, amibe beszűrődik valami furcsaság vagy egy másik világ.

Hangoskönyvek: Igen vagy nem?

Annyira nem, nem tudok rájuk koncentrálni. Viszont imádom hallgatni, ahogy jó hangú angol színészek (például Tom Hiddleston vagy Benedict Cumberbatch) verseket olvasnak fel.

Ítélsz könyvet borító alapján?

Néha igen. Ha a borítóról süt, hogy valami Painttel összesufnituningolt dolog, akkor a tartalomhoz sem fűzök sok reményt.

Könyvből film vagy könyvből sorozat?

Attól függ. De azt nem szeretem, amikor egy ( normális méretű vagy vékonyka) könyvből dupla filmet vagy ne adj isten trilógiát csinálnak.0973c21b26cff02884470cb1f045bef5

Egy film vagy egy sorozat, amit jobban szeretsz a könyvnél?

A 100. A sorozat első évadát nagyon gyorsan letoltam. Aztán hiányérzetem lett, és gondoltam, elolvasom a könyvet. Hát nem kellett volna. Nem sokáig bírtam.

Sorozatok vagy egykötetesek?

Igazából a hangulatomtól függ. Manapság minden vagy sorozat vagy trilógia, szóval néha jó egy egykötetes. De a sorozatoknak megvan az a varázsa, hogy a szívünkhöz nőnek a szereplők, és sok időt tölthetünk velük.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.