Vigyázz Rám blogturné (Pennington-testvérek #3)

A Maxim Könyvkiadónál hamarosan megjelenik Szaszkó Gabriella Pennington-testvérek sorozatának harmadik része Vigyázz rám címmel, melyben  végre beleláthatunk Chris legbensőbb gondolataiba és megtudhatjuk hogyan zárul ez a szívünkhöz nőtt történet.

Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Könyv adatai:

ISBN szám: 9789632619798

496 oldal

A könyvet itt szerezheted be

Fülszöveg:

Chris Pennington pszichiátere segítségével, egy évvel a halála után osztja meg terápiájának felvételeit testvérével, Daviddel, akinek élete ezek nélkül is szétcsúszóban van. Napjait főleg drogokkal és nőkkel tengeti New Yorkban, amíg aztán váratlan események vissza nem űzik gyerekkori otthonába. Davidnek újra a súlyosan bántalmazó, alkoholista édesanyjával kell élnie, aki egy baleset kapcsán az ágyához lett láncolva. Ráadásul rá kell ébrednie, hogy korántsem ismeri teljesen a múltat: a felvételek olyan borzalmak felé nyitnak kaput, amelyekről eddig fogalma sem volt. Elhatározza, hogy újra elmélyül a fájdalomban, de ez az események olyan láncolatát indítja el, amelyek ellen drogok nélkül képtelen felvenni a harcot. David életébe hamarosan beköszönt a paranoia, miközben Amy újra felkeresi, és felforgatja az életét.

Vajon David győztesen kerül ki a múlt árnyai ellen folytatott küzdelemből? Mi rejtőzhet még a felszín alatt, amire sem David, sem Amy nincs felkészülve? Létezik még olyan kérdés, amire csak Chris tudhatja a választ?

Bevallottam már, hogy a Maradj velemnek én többször futottam neki, és igazából a Beszélj hozzámmal előbb végeztem úgy igazán, mint az első kötettel. Ez nem azért volt, mert nem tetszett a könyv, vagy nem volt jó, épp az ellenkezője! Annyira élethű volt a testvérek szenvedése és Maggie diabolikus alakja, hogy darabokra tépte a szívemet. (Ha valakivel meg akarjuk ismertetni a sorozatot, de tudjuk, hogy kicsit érzékenyebb lelkű, őszintén tudom ajánlani a Beszélj hozzámot, mint „kapudrogot” a sorozathoz, nekem működött.) Viszont miután elolvastam a második kötetet, visszatértem az elsőhöz, befejeztem a hátralévő pár fejezetet, és ott álltam, hogy még még még!

Szerencsére nekem olyan jó házi dealerem van, hogy jóval megjelenés előtt elolvashattam a kéziratot. (Oké, oké nem szép dolog ezzel felvágni, bocsánat!) Szinte felfaltam a könyvet, annyira elmerültem a trilógia kibontakozó végjátékában.

Az első könyv David szemszögéből mutatja be a történetet, a második Amy-éből, így az olvasó szinte várja, hogy Chris oldalát is megismer

 

hessük. Ami persze paradox, hiszen az idősebb Pennington-fiú az első könyv első fejezetében elveszti életét. Gabi mégis megtalálja azt a ravasz írói cselt, hogy visszahozza Chris hangját az életbe: DVD-n rögzített terápiás beszélgetéseken ismerhetjük az ő történetét. Szerintem ez egy tökéletes narratív megoldás, ami tökéletesen bebizonyítja, hogy egy eseménynek, emléknek, traumának pont annyi különböző története van, ahány szereplő részt vett benne. Mindenki a valóságnak egy kicsit más szeletét ismeri meg.

Valószínűleg volt pár olvasó, aki elítélte Christ az öngyilkossága miatt, de azt hiszem, hogy amikor megismerjük a múltja minden apró részletét, kénytelenek vagyunk megérteni, hogy ő ezzel a teherrel nem tudott tovább együtt élni. Ráadásul nagyon sokáig, évekig, egyedül cipelte a titkot, amikor nagyon ritkán meg akart nyílni az öccsének, az elutasította a lehetőséget.

A kedves mamáról további olyan részletek derülnek ki, hogy az olvasó még jobban megutálja. Én nem gondoltam, hogy ez emberileg lehetséges, de Maggie-nek sajnos sikerült alulmúlnia önmagát. A történet végére én igazából azt érezném neki az egyetlen méltó büntetésnek, ha megnyílna alatta a föld és lezuhanna a kénköves pokolba, ahol rögtön tíz ördög ugrana rá, hogy piszkavassal bökdösse. Sajnos ez a kis bosszú fantáziám, túl fantasy ehhez a történethez, de megnyugtatásképp mondom, kedves hasonlóan bosszúszomjas olvasó, hogy a Maggie nem ússza meg büntetlenül.

A történet elején David teljesen szét van esve, ahogy ezt a regény első mondata csodálatos érzékletességgel bemutatja:

Amikor az ember mindent elveszít, ami valaha is fontos volt számára, akkor már csak a hamis ösztön pumpálja benne az életet.

Amy-t elmarta maga mellől, és nem hajlandó kapcsolatba lépni vele, akkor sem, ha a lány folyamatosan keresi. David visszacsúszik az önpusztító régi rutinjába, a kamaszkori „hülyegyerek” énje mögé bújik, és valahol nem lehet érte hibáztatni, mert ez a védekező mechanizmus segített neki túlélni a legnehezebb éveit. Még akkor is, ha közben az egészségét és a testét tönkreteszi. De legalább ő életben van.

Megnyílik újra előtte a könnyű szex, az alkohol és a drogok világa. Az olvasó szinte két kézzel kapna utána, hogy megmentse saját magától, de hagyni kell, hogy David átessen ezen a fájdalmas tisztítókúrán. Az élet úgy hozza, hogy kénytelen hazaköltözni a szülői házba, ahol újra feltépődnek a félig elfedett sebek. David ugyan már felnőtt, és az anyja nem tudja úgy terrorizálni, mint kiskorában, Maggie mégis mesteri módokat talál ki, hogy pokollá tegye a fia élete. Arról nem is beszélve, hogy szegény fiút jól helyben hagyatja a „kedves férfi ismerősével.”

Glens Fallsban azonban olyan találkozások is várnak Davidre, amik jó irányba terelik a sorsát. Felbukkan például Mr. Trent, David régi irodalomtanára, aki megkéri, tartson kreatív írás foglalkozásokat néhány diákjának. Itt ismerkedik meg David Justinnal, aki nekem az egyik kedvenc szereplőm lett. A srác olyan mintha Davidet látnánk kamaszkorában, és a kapcsolatuk szép visszhangja David és Mr. Trent viszonyának, azzal különbséggel, hogy ebben felállásban David a „felelősségteljesebb” fél, vagy legalább is a felnőtt. Justin alakjához kapcsolódik az egyik olyan csavar, ami teljesen meglepett, mert nem is számítottam rá.

A történet amúgy bővelkedik meglepetésekben, szörnyű titkokban és csavarokban, de ezekről inkább mélyen hallgatok, hogy magatoknak fedezhessétek fel őket.

A Vigyázz rámban is sok a fájdalom és a szörnyűség, de miután a szereplők megjárták a tisztítótűz szenvedését, egy új kezdet reménye vár rájuk.

LINKEK

Gabi írói blogja

Gabi írói FB oldala

Gabi Vigyázz rámhoz tartozó Pinterest boardja (ahonnan a cikkhez tartozó illusztrációkat is csórtam)

Maradj Velem blogturné bejegyzésem

Beszélj Hozzám blogturné bejegyzésem

Piszkos Tizenkettő interjúm Gabival (2016)

Beszélj Hozzám interjú David Penningtonnal (2017)

Osztrigám a Nagy Világ inerjúm Gabival utazásról és szorongásról (2018)

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regény egyik kedves motívuma a hőlégballon találkozó. Ennek kapcsán minden állomáson egy-egy hőlégballonos kérdést kaptok, amire a választ a rafflecopter doboz megfelelő sorába be kell írnotok. Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

A legfiatalabb pilóta mennyi idősen vezette egyedül a saját ballonját?

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

11.24 Kelly és Lupi olvas

11.26 Szembetűnő

11.28 Ink, Maps and Macarons

11.30 Corn & Soda

12.02 Könyvmánia Blog

12.04 Veronika’s Reader Feeder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.