Piszkos Tizenkettő Interjúsorozat: Szaszkó Gabriella

15151010_10211687635253168_1424014862_n

A Piszkos Tizenkettőről:

Az ősz folyamán készítettem pár szerzői interjút amerikai szerzőkkel, velem is készült pár. Innen jött az ötlet, hogy a következő tizenkét hónap során elbeszélgetek tizenkét magyar szerzővel írásról, a megjelenő műveikről vagy csak úgy az élet dolgairól. Az interjúk minden hónap 12-én fognak megjelenni, a mait kivételesen egy nappal korábbra időzítettem, mert holnapól indul Gabi blogturnéja, aminek én is az egyik állomása leszek.

A decemberi interjúalanyról:

Szaszkó Gabit 2013 tavaszán ismertem meg online. A Facebookos bétakereső csoportban jelentkeztem, hogy elolvasom egy krakkói szellemhistóriáját. Szó szót, novella novellát követett, aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy barátok lettünk.  Kedvenc novellám Gabitól A nemzetek iskolája, amivel a Sea of Words pályázaton 2014-ben Magyarországot képviselte. Rengeteg közös projektünk van, mint például a tavaly előtti Dixit írós kihívás vagy az Amit a tenger adott kisregény, ami épp most fut az Aranymosás oldalán.

 1. Mesélj, milyen érzés végre a kiadás kapujában állni? Hogy érezted magad, amikor meghallottad a jó hírt? Sok kiadónál szerencsét próbáltál, mielőtt megtaláltad az igazit?

Szuper érzés a kiadás kapujában állni, talán kicsit megszállottan sokat is nézegetem a könyvem Molyos adatlapját és a Maxim kiadónál az előrendelés oldalát, szinte hihetetlen még így is. Amikor megkaptam az örömhírt az olyan síró-nevetős, felemelő érzés volt, hiszen elég sokat vártam a kiadásra. Hosszú napokon keresztül lebegtem a fellegekben, így utólag megérte az a pár év várakozás. Amikor elkezdtem kiadóknál szerencsét próbálni, akkor még igazából fogalmam sem volt, hova és hogyan lenne érdemes kéziratot küldeni, ezért elég sok felesleges kört futottam.

 1. A regényeid nagyon hihetőek és valóságosak. A Maradj Velem például az Egyesült Államokban játszódik, mégse érződik rajta, hogy nem amerikai író írta. Sok kutatást végzel, mielőtt belekezdesz egy történetbe? Pár éve jártál az Államokban, milyen élmény volt?

Ez nagyon kedves tőled 🙂 Elég sok kutatás előzi meg nálam az írást, főleg a Google Maps jelent nagy segítséget, így csomó helyre eljuthatok, ahol még nem voltam. De a Maradj velem egyik fele a kilencvenes években játszódik, ott is pontosan utánanéztem, hogy akkor mi is volt menő a gyerekek körében. Nagyon szeretek fejben más országokban élni. Egyébként is nagy költöző-utazó vagyok, most éppen Angliában élek. Az Egyesült Államok nagyszerű élmény volt Kanadával együtt, ahol összesen két hónapot dolgoztam. Az egyhetes New Yorkban töltött idő még mindig segít, hogy a New York-i jeleneteim élőbbek legyenek.

 1. Mikor döntötted el, hogy író akarsz lenni? Már gyerekként is ez volt az álmod, vagy akkor még más karrier terveket szövögettél?

Csak huszonegy éves koromban döntöttem el, hogy valószínűleg ez a pálya való nekem. Mindig szerelmes voltam a történetek minden formájába, és már tiniként is írtam rengeteget, de valahogy sohasem fordult meg a fejemben, hogy ezt kéne csinálnom. Sajnos itthon nem tanítanak kreatív írást az egyetemeken, ezért minden művészeti ág felé előbb terelik az embert, mint az írás. Gyerekként akartam csillagász és állatorvos is lenni, ami mai fejjel belegondolva borzalmas ötlet volt.

 1. Minden nap írsz? Van egy megadott szószám, amit minden nap kitűzöl magad elé, vagy csak írsz, amennyi jól esik?

Sajnos nem írok minden nap, bár nagyon igyekszem. Általában van egy regény, amin dolgozom, és mindig igyekszem novellákat is írni (legalább havonta egyet). Annyit szoktam írni, amennyi jólesik. Kivétel novemberben, amikor mindig részt veszek a NaNoWriMo-n, ahol egy hónap alatt ötvenezer szót kell írni. Azt nagyon komolyan szoktam venni.

 1. Honnan jönnek az ötleteid? A Maradj Velem ötlete hogyan talált rád?

Mindenhonnan. Filmek, könyvek, személyes élmények állnak össze a fejemben történetekké. A Maradj velem ötlete is nagyon bonyolult mozaikokból állt össze. Már tizenéves koromban volt egy karakterem, aki végül Chrisszé alakult és az Odaát sorozat hatására teljesen megszállottja voltam a fiútestvéreknek, ezért kitaláltam, hogy kéne neki egy öcsi, így alakult ki David. Az alapötlet után Amy megjelenése volt a legnagyobb meglepetés. Hogyha szilárdan megvannak a karaktereim onnantól kezdve bármennyit tudok róluk mesélni, és szépen viszik előre a történetet.

 1. Mi a legnehezebb és legkönnyebb dolog az írásban?

Hú, ez nagyon érdekes kérdés. A legkönnyebb az, amikor épp szerelembe vagyok esve a folyamattal és a szereplőkkel. Elköteleződni persze sokkal nehezebb, új történetre találni, aztán haladni előre. Írástechnikailag meg milliónyi nehézséget tudnék felsorolni, amiket szerintem egy életen át tanulunk.

 

 1. Sokat olvasol? Kik a kedvenc íróid?

Igyekszem nagyon sokat olvasni. Sok kedvenc íróm van, és mindenhol Stephen Kinget emlegetem, mint nagy példaképemet. De azért most megemlítek másokat is. Nagyon kedvelem Elizabeth Gilbertet, Gillian Flynnt, Cheryl Strayedet, Jojo Moyest, James Herbertet és még folytathatnám a sort.

 1. Mi a kedvenc idézeted a kedvenc íródtól? És magadtól?

Mindig felbukkannak a fejemben újabb idézetek, de azt hiszem, idén nyáron az egyik kedvencem Jojo Moyes könyvéből van: Push yourself. Don’t settle. Just live well. Just live. Talán magyar fordításban így jelent meg: Élj merészen. Feszegesd a határaidat. Ne érd be kevéssel. Magamtól? Remélem, azt majd az olvasók eldöntik. 🙂

 

 1. Milyen műfajokban írsz általában? Milyen zsánert próbálnál ki szívesen, mi az, amibe sosem vágnál bele?

A realista fikció áll hozzám a legközelebb. Nagyon szeretnék egyszer thrillert, horrort és disztópiát is írni. Rá akartam vágni, hogy fantasyt sohasem írnék, de még a legelső regényem az. Valószínűleg mesét nem tudnék írni, sem történelmi regényt.

 1. Emlékszel a legelső történetre, amit írtál?

Körülbelül tizenhárom évesen olvastam Stephen King Bag of Bones regényét, ami annyira megfogott, hogy gyorsan le is jegyzeteltem egy regényvázlatot, amiből nem lett semmi végül. De még ennél is korábban írtam egy János vitéz inspirálta mesét, amiről fogalmam sincs, hogy hol is lehet, sem arról, hogy miről szólt. Szóval válaszul a kérdésre, nem nagyon emlékszem. 🙂

 1. Szerinted az írás áldás vagy átok?

Az írással járó érzékenységre nem feltétlenül mondanám, hogy áldás. Szerintem semelyik művészi ágban alkotó ember sem mondaná könnyűnek az útját, de ennek ellenére maradjunk annál, hogy inkább áldás az írás, de lehet azért, mert jó passzban vagyok. 🙂

 1. Milyen tanácsot adnál feltörekvő íróknak?

Hogy ne siessenek el semmit. Hogyha az írás az útjuk, hogyha szorgalmasak, olvasnak, hajlandóak meghallgatni a tanácsokat, akkor meg fogják találni a lehetőségüket. Kitartás és türelem viszont elengedhetetlen hozzá.

Gabi írói oldala

Írói Facebookja

Ha még karácsony előtt szeretnétek szert tenni a Maradj Velemre, itt tehetitek meg.

 

Januári vendégem Bartos Zsuzsa, akinek Alkonyőrzők című debütáló regényét rendhagyó módon két különböző borítóval hozta ki a Könyvmolyképző Kiadó.

Az Alkonyőrzők és a Maradj Velem biztos bekerül a karácsonyfám alá.

 

5 thoughts on “Piszkos Tizenkettő Interjúsorozat: Szaszkó Gabriella”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.